• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa'da termik santral istemiyoruz

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, FOÇEP ve duyarlı vatandaşlar, 5 Temmuz Pazartesi itibariyle Foça’ya kurulacak olan termik santralle ilgili dava sürecini başlattı ve konuyla ilgili bilgi vermek amacıyla Aliağa Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı.

06.07.2011

Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Petrol-İş Sendikası adına Şube Mali Sekreteri Cemal Topçu yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Nemrut sanayi bölgesinde yer alan işletmeler, Aliağa ile Foça bölgesinde yer alan işletmeler Aliağa ve Foça bölgesine her geçen gün daha fazla onarılmaz zararlar vermektedir. Sürekli yeni sanayi ve depolama alanları açılmakta, var olan kirliliğin boyutları sürekli artmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve bölgemiz için çevresel bir felaket olacak olanı kömürlü termik santrallerdir. Termik santrallerin AB ülkelerinde yasak olması nedeniyle uluslararası şirketler bu santralleri yerli işbirlikçiler eliyle Türkiye’de kurmak istiyorlar. AB’nin çöplüğü Türkiye, Türkiye’nin de çöplüğü Aliağa olmuştur. ENKA’nın kömürlü termik santraline 5 Mayıs 2010 tarihinde, İzmir Demir Çelik Fabrikası'nın kömürlü termik santraline ise 17 Haziran 2010 tarihinde olumlu ÇED belgesi verilmiştir. Şimdi sıra EPDK’dan lisans alma noktasına gelmiştir. Aliağa Emek Platformu olarak FOÇEP ile işbirliği dahilinde topladığımız “Termik santrallere lisans verilmesin” içerikli 4000 imzayı EPDK’ya geçen hafta PTT ile yollamıştık. İmza kampanyasına devam ederek 1000 imza daha topladık. Bu imzaları da EPDK’ya bugün yolluyoruz.”

Basın açıklaması yapıldıktan sonra ENKA’nın olumlu ÇED raporunun iptali ile ilgili dava açan FOÇEP Dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk de süreçle ilgili bilgi verdi.