• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Aliağa'dan İsrail'e protesto

Aliağa Demokrasi Platformu, İsrail Hükümetini ve İskenderun Deniz İkmal   Komutanlığı'na yapılan saldırıyı da şiddetle kınadı.
01.06.2010

İsrail Hükümeti'nin “Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Filistin'in Gazze şehrine yardım götüren gemilere yaptığı saldırıda insanlık suçu işleyen İsrail Hükümeti'ni ve İskenderun’da, 6 askerimizi şehit eden saldırganlara karşı Demokrasi Platformu Bileşenleriyle birlikte ortak basın açıklaması yaparak tepkimizi ortaya koyduk.
Aliağa Şubemizin de bileşenleri arasında yer aldığı platformun Aliağa Demokrasi Meydanında yapılan basın açıklamasında Eğitim-Sen dönem sözcüsü Çetin Ekinci şunları söyledi:
“İşgal edilmiş Filistin topraklarında uzun süredir devam eden şiddet ve çatışma ortamı, sivil halka yönelik girişilen saldırılar ve yapılan katliamlar uluslararası kamuoyunun vicdanını da kanatmaktadır. Dünyanın gözleri önünde cereyan eden bu haksızlığın ve çatışma dinamiklerinin giderek Ortadoğu’da taşları oynatmaya başladığı ve Türkiye-İsrail arasındaki diplomatik krizlerle yeni bir boyuta taşınmakta olduğu görülmektedir. İnsani yardım amacı ile Gazze’ye yardım taşıyan “Mavi Marmara” gemisi ile diğer 5 gemilik filo, İsrail askerlerinin insanlık dışı saldırısına muhatap kalmışlar ve Mavi Marmara gemisinde sivillere açılan ateş sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetmiştir. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, bu vahşi saldırıyı şiddetle kınamakta ve Ortadoğu’daki gidişattan derin kaygı duymaktadır.Hiçbir neden insani yardım amacı ile yolan çıkan, sivil insanlara yönelik bu katliamı mazur gösteremez.
İsrail’in uluslararası hukuku ayaklar altına alarak yaptığı bu saldırı, Birleşmiş Milletlerin bugüne kadar İsrail’e karşı gösterdiği toleransın ve yaptırımsızlığın sonucu olan bir cesaretin ürünüdür. Bu nedenle uluslararası kamuoyu bu saldırıyı ciddiyetle ele almalı ve krizin büyümemesi için, İsrail’e yönelik etkili yaptırımlar gündeme gelmelidir. İsrail’in bu saldırısı sonrasında Ortadoğu’da barış umutları neredeyse bütünüyle ortadan kalkmıştır. Ortadoğu’da ülke haritalarının tamamen değiştirilmesini planlayan Büyük Ortadoğu Projesi eş başkanları Erdoğan Hükümeti ve İsrail Hükümetinin çatışmasının bütün bir Ortadoğu’ya ve hatta Türkiye’ye yayılması tehlikesi karşısında politika üretmemeleri projenin bir parçasıdır. Irak bunun en güzel örneğidir. Bu konuda sağduyulu bir yaklaşıma ihtiyaç olduğu ortadadır.Bunun yanında, AKP hükümeti, yardım gemilerinin Gazze’ye doğru hareketinden bu yana, yaşanan krizi iyi idare edememiş, yardım gemilerinin büyük bir risk alarak, sivillerle beraber, açık hedef olacak bir biçimde, diplomatik, dengeleri kurmadan yola çıkmasına rıza göstermiştir.
Türkiye bu sürecin sonucunda ciddi bir uluslar arası krizin temel taraflarından bir haline gelmiştir.Filistin sorununun çözümü, Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda, İsrail işgalinin sona ermesi ve askerin geri çekilmesi, egemen Filistin devletinin varlığının kabul edilmesinden geçmektedir. Bu açıdan,AKP hükümeti bundan sonra sürece akli selim olarak yaklaşmalı, krizin çözümü noktasında uluslar arası kamuoyunu harekete geçirerek İsrail’in bu alanda mahkûm edilmesini sağlamalı “one minute” ucuzluğu dışında İsrai’le karşı sahici yaptırımlara başvurmalı, ancak gerginliğin çatışmalı bir sürece gitmesinin önüne geçmelidir.Bu sürecin Yahudi yurttaşlarımıza yönelik bir saldırı dalgasına dönüşmemesi için, gerekli önlemler alınmalı, kamuoyunun konu üzerinde özel bir hassasiyet göstermesi için çaba sarf edilmeli, ırkçı ve Yahudi düşmanı söylemlere karşı yaptırımlar geliştirilmelidir.
Diğer yandan İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı'na yapılan saldırıyı da şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Saldırıda şehit olan askerlerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Ülke savunması için kutsal görevlerini yaparken şehit düşen 6 askerimizin ailelerine, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyoruz. Asker ya da sivil, insanlarımızın ölümüne neden olan, ülkemizde korku ve yılgınlığı yaygınlaştırmayı, barış içinde ve kardeşçe bir arada yaşamak istediğimiz bu coğrafyada barış ve istikrarı bozmayı amaçlayan bu tür saldıralar hiçbir zaman başarıya ulaşamayacaktır.”
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu/ Petrol-İş Aliağa Şubesi