• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

8 Ekim'de büyük buluşma

Ankara'da 'İnsanca yaşam mitingi' düzenlendi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin “İnsanca yaşam için eşit, özgür, demokratik bir Türkiye” sloganıyla düzenlediği miting Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce insanı Ankara’da buluşturdu.

08.10.2011

Miting için sabah saatlerinden itibaren Ankara Tren Garı‘nda toplanmaya başlayan binlerce insan, taşıdıkları pankart ve dövizlerle Türkiye‘nin tüm renklerini, tüm seslerini sokağa taşıdı. Öğrencilerden kadın kolektiflerine, memurlardan işçilere, derneklerden siyasi partilere, çevrecilere kadar çok farklı kesimlerden katılımın olduğu mitingde atılan sloganlar, taşınan pankartlarla AKP‘nin emek karşıtı, baskıcı politikaları protesto edildi. Son yıllarda yapılan en geniş katılımlı eylemlerden biri olan mitingde binlerce mühendis, mimar, şehir plancısı da TMMOB kortejinde yerini aldı.

Sıhhiye Meydanı‘ndaki mitingde düzenleyici örgüt başkanları yaptıkları konuşmalarda, AKP‘nin baskıcı politikalarına karşı sokağın sesini hep birlikte yükselteceklerini vurguladılar.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Türkiye‘nin kuralsız çalıştırmanın hakim olduğu ucuz emek cennetine dönüştürülmek istendiğini belirterek, çalışanların kıdem tazminatı hakkından vazgeçmeyeceğini söyledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, mağdurların, ezilenlerin, yoksulların, işsizlerin, kadınların, gençlerin, çevrecilerin, barış yanlılarının seslerini birleştirip, daha yüksek haykırmaları için ‘‘Sokak Meclisi‘‘nin oluşturulduğunu söyleyerek, "Bizim meclisimizde yüzde 10 barajı yok. Bizim meclisimizde herkesin sesi var. Bu ülke için, bu topraklar için, insanlık için yüreği barıştan, kardeşlikten yana atanların meclisi burası" diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu da konuşmasında eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti istediklerine vurgu yaptı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise işçilerin kıdem tazminatının gasp edilmek istendiğini kaydederek, özel istihdam bürolarını ve bölgesel asgari ücreti eleştirdi. Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkının görmezden gelindiğini söyleyen Özgen, ‘‘İfade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadı‘‘ dedi.

Bandista konseriyle başlayan miting, Grup Kibele‘nin konseriyle sona erdi.

devamı için: