"ANLAŞMA YOK MÜCADELEYE DEVAM"

31.03.2008

"ANLAŞMA YOK MÜCADELEYE DEVAM"

31.03.2008

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa tasarısı 27 Mart 2008 Perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştır.

Emek Platformunun yasaya ilişkin tepkisi karşısında hükümet geri adım atmış taraflarla yasayı tekrar görüşmek zorunda kalmıştır.

Yapılan görüşmeler sonucunda belli bir mesafe alınmıştır. Ancak alınan bu mesafe Emek Platformunu oluşturan bileşenler tarafından farklı değerlendirilmiş; kimi bileşenler hükümet ile yapılan müzakerelerde gelinen noktayı yeterli görmemiş, kimi bileşenler ise yeterli görmüştür.

Bu anlayış farklılığı 5510 Sayılı yasaya ilişkin ne yazık ki bundan sonraki süreçte Emek Platformunun birlikte hareket etme yeteneğini de ortadan kaldırmıştır.

Gelinen bu durum emek hareketi açısından üzücüdür. İşçi ve emekçilerin birleşik mücadeleleri sonucunda nelerin üstesinden gelebilecekleri 13 ve 14 Mart 2008 tarihlerinde herkes tarafından görülmüş, Emek hareketinde uzun yıllardan sonra umutların yeşermesine neden olmuştur.

Bu umut söndürülmemelidir.

Emek Platformu bileşenlerinin katılımı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 24 Mart 2008 günü yapılan toplantı sonrası Emek Platformunun kabul edilen, kısmen kabul edilen ve kabul edilmeyen talepleri değerlendirildiğinde kaygılarımızın ve rahatsızlıklarımızın sona ermediği açıkça görülmektedir.

Kadın ve erkekler için emeklilik yaşının 65’e yükseltilmesi;

Fiili hizmet zammı,

Aylık bağlama oranı,

Güncelleme katsayısı,

Sağlık alanında piyasalaşmayı öngören düzenlemeler;

Taleplerimiz doğrultusunda yapılmadığı sürece yasa üzerinde mutabakat sağlamak mümkün değildir.

Ayrıca müzakerelerde gelinen sonuç yasa yürürlüğe girmeden sistemdekileri kısmen koruyan, ancak yasa yürürlüğe girdikten sonra sisteme gireceklerin büyük kayıplara uğramasına yol açacağından kabulü mümkün değildir.

Kendini kurtarıp, çocuğunun geleceğini ipotek altına alan bir anlayışın kabul edilmesi hiçbir emekçiden beklenemez.

Buna göre;

Ankara Şubeler Platformu olarak yasaya karşı mücadelemiz devam edecek, ayrıca mücadele eden tüm emek örgütleri ile dayanışma gösterilecektir. Bu kapsamda Platform Yürütme Kurulumuz, tüm Platform bileşenlerini 31 Mart 2008 Pazartesi günü (bugün) saat 18.00’da Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesinde toplantıya çağırmıştır.

Toplantıda KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDB tarafından alınan eylem kararlarının Platformumuz tarafından güçlü bir şekilde desteklenmesi sağlanacak ayrıca yeni eylem ve etkinlik yöntemleri belirlenecektir.

Basına ve kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla,

Ankara Şubeler Platformu