• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ansell Yüksek Mahkeme'nin kararına uymamakta diretiyor

Sri Lanka'da serbest ticaret bölgesinde üretim yapan Ansell fabrikasındaki uyuşmazlık, 294 işçinin Ekim 2013'ten bu yana işsiz kalmasına yol açtı. Yüksek Mahkeme'nin sendikayla bir çözüme varmak üzere görüşme masasına oturma talimatına şirket açıkça uymuyor.

Dış İlişkiler Servisi
07.03.2014

Ameliyat ve sanayi eldivenleri üreten Avustralya kökenli çokuluslu şirket Ansell'de işten atılan 11 arkadaşını ve sendika temsilcilerini desteklemek üzere greve çıkınca geçen yıl Ekim ayında 294 işçi işten çıkarılmıştı. Alt derece mahkemeleri işten atılan işçilerin işe iadesine karar verdi. Yüksek Mahkeme ise Ansell'in IndustriALL Küresel Sendika üyesi FTZGSEU ile çözüm bulmak üzere görüşme masasına oturması kararı verdi ve bunu talimat olarak şirkete iletti.
Ama Yüksek Mahkeme 3 Mart'ta davayı yeniden ele aldığında, Ansell'in kalıcı bir çözüm bulmaya niyeti olmadığı görüldü. Yüksek Mahkeme 294 işçinin işe iadesini öngördü, ama Ansell boş kadroları doldurmuş olduğunu iddia ediyor.
Yüksek Mahkeme Başkanı, bunun üzerine, tazminatlarını alıp işten ayrılmış olan 35 işçinin davası dışında, tüm davaların iş mahkemesinde görülmesi gerektiğine karar verdi. Eğer uyuşmazlık hâlâ çözülmemiş olursa, Yüksek Mahkeme davaya yeniden bakacak.
IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina geçenlerde bir heyetle Sri Lanka'ya gitti. Ansell sorununu görüşmek için Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'yla bir araya gelen Raina, işten atılan işçilerden bazıları ile de görüştü.
Raina şu değerlendirmeyi yaptı:
“Çalışma Bakanlığı, Ansell'e, bu uyuşmazlık çözülene kadar boş kadroları doldurmaması talimatını verdi. İşverenin bu konudaki tutumu, işçileri, sendikaları ve hukuk sistemini hor gördüğünü gösteriyor.”
“Öyle anlaşılıyor ki Ansell dışında herkes bu uyuşmazlığın sona erdiğini görmek istiyor. İşten atılan insanlar zorluk çekiyorlar. Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgiye göre üretimin kalitesi düşmüş. Cerrahi risklere yol açabilecek bir durumdur bu. Ansell'in sorumluluk üstlenmesi gerekiyor.”

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı