• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Arnavutluk Petrol İşçilerinin Mücadelesi Bizim de Mücadelemizdir

Petrol-İş Sendikası'nın üyesi olduğu Güneydoğu avrupa Enerji Sendikaları Ağı Retunsee her yıl düzenlediği “işçilerle dayanışma ve eylem günü”nü bu yıl bir çok sorun yaşayan Arnavutluk petrol işçilerine adadı. Petrol-İş Sendikası olarak Arnavutluk'ta hakları için mücadele eden petrol sektöründeki işçilerin mücadelesini destekliyoruz.

14.03.2018

İşçi sınıfın uluslararası dayanışması çerçevesinde onların mücadelesi bizim de mücadelemizdir diyerek aşağıdaki ortak basım metnini yayınlıyoruz.

Bizler, Retunsee üyesi sendikalar, “Petrol birimdir! İşsizliğe hayır!” sloganıyla mücadele eden Arnavutluk Sanayi İşçileri Sendikasının ve Arnavutluk petrol işçilerinin mücadelesini destekliyoruz.

Arnavutluk petrol işçileri bu günlerde çok zor zamanlar geçiriyor. Bu zor zamanlar petrol sektöründe imtiyaz sözleşmeleri ile iş yapan bir şirketin iflas etmesi ile başladı.

Bahsi geçen şirket sahte planlarla işçilerin alınteri üzerinden çirkin bir oyun oynadı ve işçilerin ücretlerini aylarca ödemedi. Bu süre içerisinde işçilerin sosyal güvenlik primleri de yatırılmadı. Daha sonra iflas ettiğini ilan eden şirket işleri başka bir firmaya devretti.

Bize göre bu soruna hükümet müdahil olmalıydı. Çünkü petrol ulusal bir servettir ve bireylerin (özel şirketlerin) ulusal bir servet üzerinde böyle çirkin oyunlar oynamasına izin verilemez.

Arnavutluk Sanayi İşçileri Federasyonu FSPISH olarak işçilerin haklarının korunması için birçok eylem yaptık. En sonuncu protesto eylemimizi Aralık 2017 tarihinde Arnavutluk'taki petrol üretim sahaları Fier ve Ballsh bölgelerinde ve başkent Tiran'da Altyapı ve Enerji Bakanlığı önünde yaptık.

İşçiler “İşsizliğe Hayır!” sloganıyla Başbakandan ve ilgili bakanlardan petrol işçilerini, ailelerini ve bütün Arnavutluk'u ilgilendiren bu can yakıcı soruna çözüm bulmasını talep ettiler. 

Arnavutluk hükümetini bu sorunu çözmek ve petrolü kamulaştırmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz. Petrolün kamulaştırılmasına yönelik atılacak adımların hem petrol sektöründe hem de bütün ekonomide böylesine büyük sorunları önemli ölçüde çözebileceğine inanıyoruz.

Retunsee, üyesi FSPISH Sendikasına bu konuda her türlü desteği sunmaya hazırdır. Arnavutluk petrol işçilerin geleceği çalınamaz!

Yaşasın 12 Mart 2018 Arnavutluk Petrol İşçileri ile Dayanışma ve Eylem Günü.

“Petrol bizimdir! İşsizliğe hayır!

Retunsee Yönetim Kurulu

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı