• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

MADEN CİNAYETİ YİNE CAN ALDI

ARTIK YETER! HESAP SORULSUN!

Ülkemizde piyasa koşullarının acımasızlığı, kuralsızlık ve kâr hırsı can almaya devam ediyor. Bu cinayetlere artık yeter diyor, hesap sorulmasını istiyoruz...

22.11.2018

Zonguldak Kilimli’de dün sabaha karşı bir maden ocağında yaşanan metan gazı patlaması sonucunda beş işçi kardeşimiz ocakta mahsur kalmış, bu işçilerden ikisi ağır yaralı olarak kurtarılmıştır. İlerleyen saatlerde ise Uğur Göktaş, Hasan Gençtürk ve Kenan Çavuş adlı diğer üç madencinin ne yazık ki, cansız bedenine ulaşılmıştır. Maden kazasında hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı kardeşlerimize ise acil şifalar diliyoruz.

Patlamanın meydana geldiği Zonguldak Kilimli’deki ocağın ruhsatsız olduğu ve madenin kaçak çalıştırıldığı açıklanmıştır. Bu durum, denetimsizlik ve kuralsızlığın bir kez daha işçilerin hayatına mal olduğunu ve ruhsatsız çalışmaya göz yumulduğunu göstermektedir. Madeni kaçak olarak işletenlerin, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almaktan kaçınacağı açıktır.

Ülkemizde maden sektöründe uygulanan özelleştirme politikaları, taşeronlaşmanın yaygınlaşması ve denetim eksikliklerinin büyük risklere yol açtığı artık görülmelidir. Daha önce mühürlenmiş maden ocaklarının yeniden açılmasına izin verilmemelidir. Madenlerde bir an önce etkin bir denetim mekanizması kurulmalı ve işletilmelidir.

Dönemin Çalışma Bakanlığı tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında geçen yıl “sıfır kaza” hedefiyle başlatılan kampanyanın kağıt üzerinde kaldığı ortaya çıkmıştır. Kötü çalışma koşulları ve iş cinayetlerinin önlenmesi konusunda gereken siyasi irade ve kararlılık gösterilmemektedir.

Zonguldak’ta yaşanan bir cinayettir! Ülkemizde işçiler, bir kez daha göz göre göre bir cinayete kurban gitmiştir.

Bu maden ocağının kaçak çalıştırılmasına göz yumanlar ve üç işçi kardeşimizin hayatını kaybetmesine neden olan tüm kişi ve yetkililer yargı önünde hesap vermelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu