ASGARİ ÜCRET 4.253 TL OLARAK BELİRLENDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün çalışmalarını tamamlayarak 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücret düzeyini tüm tarafların mutabakatıyla net 4.253,40 TL olarak belirledi. Brüt asgari ücret 5.004 TL olurken, asgari ücretlinin net günlük kazancı, 94,20 TL’den 47 TL’lik %50 oranında artışla 141,78 TL’ye yükseldi.

17.12.2021

Asgari ücrette artan enflasyon koşulları da gözetilerek gerçekleştirilen artışın bir kısmı ise asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmayacak olması ile sağlanacak. Konfederasyonların ve sendikaların yıllardır dile getirdikleri, asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusu bir yasal düzenleme yapılmasını gerektirmektedir.

Söz konusu düzenleme, gelir vergisi dilimlerinde ve sisteminde ücretliler açısından yeni kayıplara yol açmayacak biçimde hazırlanmalıdır. Ayrıca bu düzenleme, vergi sistemindeki adaletsizliklerin giderilmeye başlanması hususunda ilk adım olarak görülmeli, gelir vergisi dilimlerinde ve oranlarında ücretliler lehine bir yaklaşım geliştirilmelidir.

TL’nin değersizleşmesi, döviz kurlarının yükselmesi ve fiyatların artması ile bir enflasyon-kur sarmalına girilmiştir. Bu nedenle ülkemizde, reel ücretler hızla gerilemekte ve emekçilerin alım gücü sürekli düşmektedir.

Asgari ücrette önemli bir artış yapılmasına karşın, 2021 yılı başında asgari ücretin karşılığı 383 dolar iken 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin bugünkü kur seviyesi üzerinden karşılığı 260 doların altına inmiştir. TL’deki değersizleşme devam ettiği takdirde bu gerileme daha da artacak ve asgari ücrete yapılan zam, artan döviz kuru ve tetiklenen enflasyon nedeniyle eriyecektir.

Ülkemizde yaşanan bu sıkıntılar düşünüldüğünde, asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerin gelirlerinin arttırılması ve alım gücünün korunmasına yönelik ivedilikle yeni önlemlere başvurulması gerekmektedir.

ASGARİ ÜCRET (2022)

Brüt Aylık Asgari Ücret

5.004,00

SGK Primi