• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Avdansa Sasa’da uyarı eylemi

Avdansa Sasa’da işverenin işten çıkarma isteğine karşı uyarı eylemi yapıldı.

26.11.2008

Krizden işçi çıkararak değil, üretim yapılarak çıkılır         

Adana’da Advansa Sasa adlı işyerinde işverenin ekonomik kriz nedeniyle daralmaya gidileceği gerekçesiyle işçi çıkarmak istemesi üzerine,

26 Kasım 2008 tarihinde vardiya değişimleri sırasında Petrol-İş Sendikası üyesi çalışanlar geç iş başı yaparak tepkilerini gösterdiler.

Adana Şube Başkanı Ahmet KABACA üyelere hitaben yaptığı konuşmada “Ekonomik krizin faturasını işverenin biz çalışanlara kesmesini asla kabul etmiyor, çözüm olarak da görmüyoruz. Krizin ve işletmelerin kapanmasının sebebi biz değiliz. Biz işçiler olarak bu işletmelerde görevimizi tam anlamıyla yapıyoruz, görevimiz istenilen miktarda ve istenilen kalitede üretim yapmaktır. İşçi çıkarılmasını asla kabul etmiyoruz” dedi. 

Krizin faturasının işçilere kesilmesini kınayan Kabaca, yıllardır sürekli daralma nedeniyle zaten işçi sayısının azaltıldığını, her çalışanın iki üç kişinin işini yaptığını vurguladıktan sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşveren çıkarılan işçilerin işe iade davası açtığında ihbar ve kıdem tazminatının dava bitene kadar ödenmeyeceğini söylemektedir. Bu düşünce yasal olmadığı gibi insanların yasal hakkını da kullanmayı engellemeye yöneliktir. İş vereni uyarıyoruz; bu tip düşüncelerden derhal vazgeçmelidirler.” Eylemlerinin uyarı niteliğinde olduğuna dikkat çeken şube başkanımız,  işverenin uyarıya kulak vermemesi halinde eylemlerinin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi. Kabaca, krize karşı mücadelenin nasıl olması gerektiğini de şöyle açıkladı :  “ İş veren bu iş yerinde üretim yapmak istiyorsa bu uyarılarımızı dikkate almalıdır. Krizden işçi çıkararak değil üretim yapılarak çıkılır, üretim yapacaksanız da işçi çıkarmaktan vazgeçin.  Gelin Advansa Sasa işçisinin ve Petrol-İş sendikasının kabul edebileceği çözümler arayalım.”