• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KÜRESEL SENDİKALAR BİRLEŞİYOR

Avrupa Sanayi İşçileri Federasyonu kuruldu

Avrupa Sanayi İşçileri Federasyonu’nun (IndustriALL European Trade Union) kuruluş kongresi 16 Mayıs 2012 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde yapıldı.

Basın Servisi
21.05.2012

Avrupa Sanayi İşçileri Federasyonu’nun (IndustriALL European Trade Union) kuruluş kongresi 16 Mayıs 2012 tarihinde Belçika’nın Brüksel kentinde yapıldı. Avrupa Maden Kimya Enerji İşçileri Federasyonu EMCEF,  Avrupa Metal İşçileri Federasyonu EMF ve Avrupa Tekstil ve Deri İşçileri Federasyonu ETUC;TCL‘nin 15 Mayıs 2012 tarihinde yaptıkları fesih kongrelerinin ardından yapılan kuruluş kongresiyle oluşturulan yeni federasyon yaklaşık 7 milyon işçiyi temsil edecek. Kongreye Türkiye’den petrol, kimya, kauçuk, enerji, maden, cam, seramik, tekstil, deri  ve metal iş kollarında faaliyet yürüten bir çok sendika temsilcisi katıldı. EMCEF üyesi olan sendikamız Petrol-İş’ten kuruluş kongresine sendikamız Genel Sekreteri Ali Ufuk Yaşar, Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Reşat Tüysüz ve Uluslararası İlişkiler Uzamanı Rıza Köse katıldı.

EMCEF, EMF ve ETUC:TCL başkanlarının yaptıkları açılış konuşmalarından sonra gündem, içtüzük ve ilgili kurulların oylaması yapıldı. Daha sonra kürsüye gelen EMCEF Genel Sekreteri Michael Wolters yeni kurulacak Avrupa Sanayi İşçileri Federasyonu’nun tüzüğünü ve Karar ve Önergeler Kurulu’nun tüzük değişiklikleri ile ilgili görüşlerini okuyarak kongre delegelerin onayına sundu. Değişiklik talep edilen her bir tüzük maddesi kurul delegelerinin iradeleri doğrultusunda karara bağlandı.

Bu sırada delegeler bir taraftan kongre gündemi ile ilgili kararları ellerindeki kırmızı kartları kaldırarak onaylayıp reddederken, bir taraftan da salonun hemen önünde kurulan oy sandıklarında oylarını kullandılar.  Oy verme işlemlerinin bitmesinin ardından yapılan sayımlar yeni federasyonda Avrupa işçi sınıfına hizmet edecek Başkan ve Başkan Yardımcıları ile Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcılarını belirledi.

Seçim sonuçlarına göre yeni federasyonun yönetimi şöyle oluştu:

Başkan: Michael Vassiliadis (EMCEF)
Başkan Yardımcıları: Anders Ferbe (IF MEtall), Renzo Ambrosetti (UNIA) Valeria Fedeli (CGIL FILCTEM)
Genel Sekreter:  Ulrich Eckelmann (EMF)
Genel Sekreter Yardımcılar: Sylvain Lefebvre (EMCEF), Bart Samyn (EMF), Luc Triangle (ETUF:TCL)

Kongrede Güneydoğu Avrupa Enerji İşçileri Bölge Ağı RETUNSEE’nin yeni kurulan Avrupa Sanayi İşçileri Federasyonu tarafından tanınması ve iki sendikal yapının işbirliği içinde çalışması için Petrol-İş Sendikası bir önerge verdi. Yeni Başkan Michael Vassiliadis  4 yıldır devam eden krizin faturasının emekçilere çıkartılmaya çalışıldığını belirterek bu süreçte oluşturulan ve sermayenin saldırılarına karşı  işçilerin birlikte mücadelesini savunacak olan yeni federasyonun Avrupa’da işçi haklarının korunması ve geliştirilmesi için önemli bir sinerji yaratacağını söyledi.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi