• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Avustralya sendikaları Ansell işçilerine vize verilmemesini protesto ediyor

Sri Lanka sendika heyetine Avustralya'ya giriş vizesi verilmemesi üzerine, Avustralya'da sendikalar Ansell'in genel merkezi önünde miting düzenledi. Avustralya hükümeti, eldiven ve kondom üreticisi Ansell'in Sri Lanka'da işçilere yönelik acımasız ve haksız tutumunun kamuoyunda teşhirini engelleme çabasıyla heyet üyelerine vize vermedi.

27.08.2014

Sri Lanka Serbest Ticaret Bölgeleri ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası'nın (FTZGSEU) başkanı ile Sri Lanka'da serbest ticaret bölgesinde Ansell'in üretim tesisinde işten atılan iki işçiye Avustralya vizesi verilmedi. Ansell, işten atılan 11 arkadaşlarını ve sendika temsilcilerini desteklemek için greve çıkan yaklaşık 300 işçiyi Ekim 2013'te işten atmıştı.

Avustralya hükümetinin vize vermemek için öne sürdüğü resmi gerekçe ise söz konusu kişilerin mali durumunun ve kişisel gelirinin yetersiz olması.

AMWU (Avustralya İmalat İşçileri Sendikası) Genel Başkanı Andrew Dettmer, sendika düşmanı Başbakan Tony Abbott'un başında bulunduğu Avustralya Hükümeti'nin Sri Lankalı sendika temsilcilerine politik nedenlerle vize vermediğinin açık bir gerçek olduğunu vurgulayarak, “İkisi Ansell tarafından işten atılmış üç Sri Lankalı işçinin Avustralya standartlarına göre mali durumunun 'yetersiz' olmasında şaşacak ne var?”

Avustralya Tekstil İşçileri Sendikası (TCFUA) Genel Sekreteri Michele O’Neil ise Sri Lanka sendikasının başkanı Anton Marcus'un sendikal alanda uluslararası bir kişilik olduğunu, daha önce Avustralya'ya dört kez geldiğini ve hiçbir sorun yaşamadığını açıkladı ve şöyle dedi:

“Sendika temsilcileri, Ansell'in Sri Lanka'da uyguladığı işçi düşmanı taktikleri görüşmek ve uluslararası dayanışma sağlamak için Avustralya'ya geleceklerdi. Bu şirketin Sri Lanka'da işçilere yönelik acımasız ve haksız tutumunu teşhir etmek üzere, değerli konuklarımız burada olsa da olmasa da, protestomuzu sürdüreceğiz.”

Haksız işten atmalara karşı açılan dava Sri Lanka mahkemelerinde ağır seyrettiği için, FTZGSEU acil ve adil bir çözüme varılması yönünde baskı yapıyor.

IndustriALL, Ansell'in işten attığı 300 Sri Lankalı işçiyi desteklemeye yönelik kampanyasını sürdürüyor. Kampanya çerçevesinde sorun Ansell'in müşterilerine iletildi, Ansell yönetimine şimdiye kadar 11.000 protesto epostası gönderildi, Sri Lanka'ya bir destek heyeti gitti ve OECD'nin şikâyet mekanizması kullanıldı.

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Jyrki Raina konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Desteklerinden ötürü Avustralya'daki üyelerimiz CFMEU, TCFUA ve AMWU'ya takdirlerimizi iletiyoruz. Sendika heyetini engelleme konusunda Ansell'e yardakçılık yapan Avustralya hükümetini ise kınıyoruz.”

“Bu uyuşmazlığı çözmenin en kolay yolu, Ansell'le iyi niyete dayalı diyalogdur. Ne var ki Ansell adil bir çözüm yönünde çaba gösterme isteği taşıyana kadar, bu mücadelede Sri Lanka sendikasını desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.”