• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş Sendikası'nın Ev Sahipliğinde

Aydınlık Gazetesi 2. Emek Kurultayı Düzenlendi

Aydınlık Gazetesi'nin  düzenlediği 2. Emek Kurultayı, 27 Aralık Cumartesi günü, Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi'nde yapıldı. Kurultayda Petrol-İş Sendikasını temsilen Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın bir konuşma yaptı.

29.12.2014

Aydınlık Gazetesi'nin  düzenlediği 2. Emek Kurultayı'na Petrol-İş Sendikası'ndan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın ve Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz katıldı. Ayrıca özelleştirmeye karşı mücadele eden Yatağan işçileri ile direnişteki Sütaş ve Nestle işçileri de kurultayda yerlerini aldılar.

“Siyaseten alınan kararlar ancak siyasi bir tavırla değiştirilebilir”

Kurultayda açılış konuşmasını Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Sabuncu yaptı. Sabuncu'nun ardından kürsüye Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın çıktı. Öztaşkın konuşmasında emek kurultaylarının önemini vurgularken bu toplantıların sadece moral ve motivasyon bulma yeri olmadığına, sınıf mücadelesine ve emek hareketine ışık tutması gerektiğine dikat çekti. Sınıf mücadelesini sadece sendikal hareketle sınırlı görmemek gerekir diyen Öztaşkın, meselenin ekonomik ve siyasal boyutlarını da konuşmak gerektiğinin altını çizdi. Öztaşkın “siyaseten alınan kararlar ancak siyasi bir tavırla değiştirilebilir” derken konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim önümüze getirilen dayatmalar, gerek özelleştirme olsun, gerek kiralık işçilik olsun, gerekse kaldırılmaya çalışılan kıdem tazminatı olsun, bunların hepsi siyasal kararlardır. Dolayısıyla siyasal olarak alınan bu kararlar ancak işçi sınıfının siyasal tavrıyla ortadan kaldırılabilir. Bu mücadeleyi siyasal zemine çekmemiz, siyasi mücadeleyi hep birlikte vermemiz, siyaseten hesap sormamız gerekir. Umarım 2015 seçimleri bu siyasi hesapların sorulduğu bir seçim olur.”

Üç oturumun yer aldığı kurultayda birinci oturum “Özelleştirme ve taşeronlaştırma kıskacında sendikal örgütlenme” başlığı altında, Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş'ın sunumlarıyla gerçekleşti.  İkinci oturumda İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Eski Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan yer alırken son oturumda ise Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, Ekonomist Uğur Civelek, Ekonomi, Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ünsalan ve Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akdemir sunum yaptılar.