• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BANDIRMA ŞUBEMİZDE GÖRKEMLİ 1 MAYIS KUTLAMASI

Basın Servisi
02.05.2013

1 Mayıs İşçi Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Balıkesir’in Bandırma ilçesinde de düzenlenen törenlerle kutlandı. Sendikalar tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlamaları için sabah 11’den itibaren İDO iskelesi önünde toplanıldı.

Çeşitli sendika, siyasi parti ve derneklere üye yaklaşık bin 200 kişi polisin geniş güvenlik önlemleri altında ellerinde pankartlarla sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe katılanlar mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na polisin üst aramasından sonra alındı. Cumhuriyet Meydanı çevresinde çevik kuvvet ekipleri de herhangi bir olay çıkma ihtimaline karşılık hazır bekletildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından KESK adına Gültekin Mutlu, Genel-İş Sendikası adına Recep Kum, Petrol-İş adına İsmail Kayan, Eğitim- İş adına ise Erol Akun birer konuşma yaptı.

-Taşeron Cumhuriyeti olduk

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir taşeron cumhuriyeti haline geldiğini dile getiren Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan “Bunlara geçit yok. Taşeron işçisine boş senetler imzalatılıyor. Kıdem tazminatını banka hesabına yatırıp çek parayı al gel senedini vereyim diyorlar. Yazıklar olsun. Diğer taraftan devletin bürokratları kendi çıkarları doğrultusunda sendika yönetimleri oluşturmaya çalışıyorlar. Sen işveren olarak işine bakacaksın. Sendika üyesi kendisini temsil edecek insanları seçer. Hadi oradan. Buradan Bandırma Halkına sesleniyorum. Sendikalar üyesinin işsizin kendilerinden yardım talep eden halkın sorununu çözmek için elinden geleni yapar. Fakat bölgede örgütlenme adına zafiyet yaşıyoruz. Gelin örgütlenelim. Şeker Piliç bölgemizde bir iflas yaşadı. İşçiler haklarını alıncaya kadar sendika olarak yanlarındayız” dedi. Kayan devamında şunları söyledi “ Toplu sözleşme sürecimiz 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başladı. Haklı taleplerimiz var. Ücret dengesizliği var. Vardiya zammı sorunumuz var. Taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadeleye devam ediyoruz. Türk-İş’e buradan sesleniyorum. Toplu sözleşmede çerçeve protokolünü bağlayıcı ve zorlayıcı maddeler koymayın”

Mitingde konuşmaların ardından çalınan türküler eşliğinde halaylar çekildi. Miting olaysız şekilde sona erdi. Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Belediye Başkanı Sedat Pekel, Sosyal demokrasi Vakfı Genel Sekreteri Mehmet Tüm ve CHP Bandırma İlçe Başkanı Metin Ok mitinge destek verdi.

- Bandırma Şubemizin Basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır-

ARKADAŞLAR, DOSTLAR, KARDEŞLER

Emek sınıfının Uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs insanca çalışma koşulları mücadelesinin içinde doğdu. 1 Mayıs işçilerin çalışanların hak ve özgürlük arayanların bayramıdır.

Bayramımıza hoş geldiniz.

YAŞASIN 1 MAYIS  ALANLARDAYIZ!

 Her 1 Mayıs ta alanları dolduran emekçiler ayrımsız aynı talebi dile getiriyor. İnsanca çalışma yaşama koşulları istiyorlar. Yeni liberal politikalarla hızla yoksullaşan işsizliğin, açlığın pençesine itilen kuralsız, korumasız, güvensiz çalıştırılan, emeğe saygılı olmayan, iflas ettim diye insanları açlığa terk eden zihniyete de karşıyız.
İŞ EKMEK YOKSA,  BARIŞ TA YOK !

5 Mart 2012 günü Bor madenlerinin özelleştirme süreci başladı. Biz dedik ki? Bu bir özelleştirmedir. Sizler Bandırma halkı ve bütün sendikalar olarak ortaya koyduğumuz müzakere ve mücadele sonunda geri adım atıldı.

BORLAR VATANDIR, VATAN SATILMAZ!
BORLARI SATINI BİZDE SATARIZ!

2840 Sayılı yasa şu anda komisyonlardan geçti. Yine aynı özelleştirme süreci TPAO da yaşandı ve yaşanıyor. Türk Petrol Kanununda milli menfaatler kavramı çıkarıldı. Ülke adına yararlı ne var ise tersi yapılıyor.

Türkiye Cumhuriyetini bir taşeron cumhuriyeti haline getirdiler. Bunlara geçit yok diyoruz. Taşeron işçisine boş senetler imzalattırılıyor. Kıdem tazminatını banka hesabına yatırıp çek parayı al gel senedini vereyim diyor. Yazıklar olsun!.
İNADINA SENDİKA, İNADINA PETROL-İŞ!

Diğer taraftan devletin bürokratları kendi çıkarları doğrultusunda sendika yönetimleri oluşturmaya çalışıyorlar.

Sen işveren olarak işine bakacaksın. Sendika üyesi kendisini temsil edecek insanları seçer.... HADİ ORADAN.

Buradan BANDIRMA HALKINA SESLENİYORUM. Sendikalar üyesinin, işsizin kendilerinden yardım talep eden halkın sorununu çözmek için elinden geleni yapar. Fakat bölgede örgütlenme adına zafiyet yaşıyoruz. GELİN ÖRGÜTLENELİM. Birliğimizi, dirliğimizi arttıralım.

Şeker Piliç bölgemizde bir iflas yaşadı. İşçiler haklarını alıncaya kadar. Petrol-İş Sendikası olarak sonuna kadar yanlarındayız. Ve  yanlarında da olmaya devam edeceğiz.
 

Öyle Yağma Yok, Bandırma da Petrol-İş Var.

YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ!

Değerli Dostlar;
Toplu sözleşme sürecimiz 1 Ocak 2013 tarihi itibari ile başladı. Haklı taleplerimiz var. ücret dengesizliği var. vardiya zammı sorunumuz var. taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadeleye devam diyoruz. Türk – İş e buradan sesleniyoruz. Toplu sözleşmede çerçeve protokolünü bağlayıcı ve zorlayıcı maddeler koymayın.

Ülke çıkarı için, insanca yaşamak için ve onurlu bir gelecek için mücadeleye sonuna kadar devam diyoruz.
Sizleri çok seviyoruz..Saygılar sunuyoruz.

BİZ ÇOCUKLARIMIZA ONURLU BİR GELECEK BIRAKACAĞIZ, YA SİZ, YA SİZ, YA SİZ!

Şube Yönetim Kurulu Adına

İsmail Kayan
Bandırma Petrol-İş Sendikası

 

 

Kaynak: Bandırma Şubesi