Basın Bildirisi

Adıyaman TPAO.Bölge Müdürlüğünde çalışan ve kurumun üretime yönelik asli ve sürekli işlerde 1989-2000 yılları arasında hizmet vermekte olan ve bu sayede kıdemleri 15 yıla yakın 341 sendika üyemiz müteahhit eliyle çalıştırılmaktadır.
21.01.2004

Bugüne kadar kadrolu işçilerle birlikte işin yürütüldüğü saha faaliyetleri, sosyal tesisler personel ve idari işler müdürlüğü ve muhasebe müdürlüğünde eleman yetersizliği nedeniyle kilit noktalarında bile müteahhit elemanlarının hizmetinden faydalanıldığını kimse inkar edemez. Bu işçileri kurum kendisi işe almış olduğundan asıl işverenin denetim ve kontrolu altında yine asıl işverenin belirttiği esaslarla çalışmaya devam ettiği,kadrolu işçilerle aynı işi yapan bu işçilerin her yıl yenilenen sözleşmelerle kağıt üzerinde müteahhit işçisi olarak gösterildiği ve TPAO. İle müteahhit firmalar arasında da sözleşmelerin muvazaalı olduğu TPAO.’nun ucuz işçi çalıştırabilmek için bir kısım müteahhitleri aracı olarak kullandığını bunun üzerine gerçekten kurumun kendi işçileri olduğunu ispatlamak, Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinden yararlandırmak için sendikaya üye yaptırılarak 1997 yılında Ankara iş mahkemelerine dava açılarak kazanılan dokuz defa Yargıtay kararın onanmasıyla müteahhit adı altında çalıştırılan işçiler hukuken kurum işçisi haline getirilmiştir.

Konu aylar öncesinde TPAO. Bölge ve Genel Müdürlüğü nezdinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde, Hazine ve Hükümet nezdinde görüşülmüştür. Görüşülen her bir makam endişelerimizde haklı olduğumuzu ifade etmiş ve sorunun öneminin bilincinde olduklarını beyan ederek sorunu çözecekleri sözünü vermişlerdir. Ancak gelinen bu aşamada Sendikamız tarafından yapılan geçici kadroya alınmaları çalışmalarından bir netice alınmadan yeni ihale süreleriyle Nisan 2004 ayı içerisine kadar uzatılan ihalede Toplu İş Sözleşmeleri işçi alacaklarını kurum ödememesi durumunda kanundan doğan haklarının elinden alınması yoluna gidilmesi halinde yine dava açmak yoluna baş vuracağımızı bilsinler.

Kurumun asıl amacı yıllardır yargı yoluyla haklarını kazanan bu işçilere yargı yolunu kapatmak, hepsinin işine son vermektir. Yoksa TPAO işçisiz bırakılarak ülke ve bölge ekonomisi açısından büyük değer taşıyan bu ulusal kuruluşumuz tasfiyemi edilmek isteniyor.

Müteahhit elemanı olarak çalışan bu üyelerimiz, kadrolu işçiler ile birlikte aynı işleri yaparak TPAO.’ya yıllardır özveri ve fedakarlıkla hizmet vermişler ve büyük mücadelelerle ancak son yıllarda haklarında yargı yoluyla bir iyileşme sağlanabilmiştir.Onlara şimdi işten çıkarma ve yeni istihdam edileceklere de kölelik koşullarında çalışmayı layık görme hangi kamu anlayışı ile bağdaştırılabilir.

Ekonomik kriz koşullarında binlerce işsizi daha sokağa bırakmak değil, asil görev yeni istihdam alanı yaratmaktır. TPAO. Genel Müdürlüğü hem Adıyaman’da hem de Batman Bölge Müdürlüğünde çalışan müteahhit işçilerini işten çıkarmaktan vazgeçmeli ve işçi haklarını yok sayan tavrını terk etmelidir.31.12.2003 tarihinde süresi biten ihale, 3,5 aylık uzatılan süre içerisinde yapılacak çalışmalarımıza Siyasilerimiz, Sendikalarımız ve tüm sivil toplum örgütlerimizin ve halkımızın bize destek vermesini istiyoruz.

SAYGILARIMLA

Hasan Basri YÜZER