• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Batman'da 1 Mayıs'a yüzlerce emekçi katıldı

01.05.2009

Batman Emek Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı'na yüzlerce emekçi katıldı.

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Batman Belediyesi ve Bulvar İş Merkezi önünde toplanan ve aralarında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay'ın da bulunduğu yüzlerce emekçi, Batman Demokrasi Platformu üyeleri öncülüğünde Sanat Sokağı'na kadar yürüdü. Yürüyüşte 'Barış hemen şimdi', 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın', 'Kadrolaşma ve sürgünlere hayır', 'Yaşasın Kürt ve Türk emekçilerinin dayanışması', 'Bijî yekitiya tekoşina ketkarên kûrdu Tirkan, Bijî yek Gulan' pankartları ile 'AKP sağlığa zararlıdır', 'Herkese eşit ücretsiz sağlık hakkı' dövizler taşındı. Bu arada bir süre önce Beşiri Belediyesi'nde AKP'li Belediye Başkanı tarafından işten çıkarılan 33 işçi 'Devlet kadrosu Beşiri'de boş', 'Ağalar diyarında işçi kıyımı', 'Ağa geldi ekmek gitti', 'AKP Ankara'da Bayram Beşiri'de kurban' yazılı dövizleri taşıyarak, tepkilerini dile getirdi.

1 Mayıs etkinlikleri emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mehmet Doğu, İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş ve DTP İl Başkanı Özcan Erdem'in kısa konuşmalarının ardından Batman Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve aynı zamanda Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Selim Aratemur basın açıklamasını okudu.

Emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan Petrol- İş Batman Şube Başkanı Mehmet Doğu, işçi bayramı ve Taksim'deki kutlamalara değindi. Doğu, “Bu ülke ve toplum inkar ve imha siyasetinden, savaş ve şiddetten, Kürt düşmanlığından çok çekti. Hak edilmeyen ağır faturalar ödendi. Ekonomik ve siyasi krizler yaşandı. Buna neden olan politikalar dış müdahalelere de davetiye çıkardı. Emekçiler yıllardır verdiği mücadele sonucu büyük bedeller vermektedir. Bu bedellerden en büyüğü de emek ve dayanışma için verilen mücadelelerin bedelidir. Bizler 1 Mayıs 1977 yılında katledilen 36 işçinin katillerinin bulunup yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde barış ve kardeşlik güçlendirilmelidir. Sorunların diyalog çözümü için bütün taraflar sorumlu davranmalıdır. Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yollarla çözülmeli ve anayasal güvence altına alınmalıdır” dedi.

Sanat Sokağı'nı dolduran işçiler konuşmaların ardından davul zurna eşliğinde halaylar çekti.