• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güç Birliği'nden asgari ücret açıklaması:

Bize açlık ücretini dayatamazsınız

Asgari Ücret Komisyonu bugün yine toplanıyor. Hükümetin önerisi Ocak ayı için yüzde 3'lük zam. İşçiye açlık sınırının altında bir ücretle yetinmesi öneriliyor. Oysa çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayabilecekleri bir ücrete ihtiyaçları var.

 

20.12.2012

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2013 yılında geçerli olacak asgari ücreti tespit etmek için bugün bir kez daha toplanıyor. Sendikal Güç Birliği Platformu 19 Aralık Çarşamba günü “ Açlık Ücreti Dayatması Kabul Edilemez” başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada asgari ücretin işçi ve emekçilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılama bir yana karnını doyurmaya bile yetmediğini belirten platform, TÜRK-İŞ'in de işçi sınıfının gücünü gözardı ettiğini vurgulayarak “ TÜRK- İŞ masada milyonları temsil ettiğini unutmuştur” dedi.

Vergi dışı bırakılmalı

Aileleriyle birlikte 40 milyonu bulan işçilerin sefalet ücretine mahkûm edilmesinin kabul edilemeyeceğini bildiren Sendikal Güç Birliği Platformu  “2013 yılı için belirlenecek asgari ücret, açlık sınırının üzerinde, bir işçi ailesinin asgari ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli düzeyde olmalıdır.” dedi. Açıklamada Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının anti-demokratik yapısına dikkat çekildi ve komisyonda işçilerin ağırlığının artırılması ve görüşmelerin kamuoyuna açık hale getirilmesi gerektiği bildirildi.

Sendikal Güç Birliği Plaformu asgari ücretle ilgili taleplerini şu şekilde sıraladı:

“      Asgari ücret net olarak belirlenmelidir.

  ·      Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.

  .    Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte insanca yaşayabilecekleri bir ücret olmalıdır.”

 

Sendikal Güç Birliği Platformu'nun basın açıklamasının tam metni ektedir.