• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Brezilya'da sendikalar Mercedes Benz işçileriyle dayanışmada

Brezilya'da Mercedes Benz fabrikasında 500 işçinin işten atılmasını protesto etmek için başlatılan grev sürüyor ve grevci işçilere verilen destek artıyor. Kimya ve diğer sektörlerden sendika yöneticileri 25 Haziran'da grevci işçileri ziyaret ederek dayanışmalarını gösterdiler.

01.07.2015

Grevde geçen 22 günden sonra, 300 Mercedes Benz işçisi ve aileleri, işten atılan arkadaşlarını desteklemek için São Bernardo'da fabrikanın dışında kurdukları kampta greve devam ediyor. Kimya ve diğer sektörlerden bir sendika yöneticisi grubu grevcilere destek ve dayanışmalarını göstermek üzere kamp yerini ziyaret etti.

IndustriALL üyesi CNQ-CUT'un başkanı Lucineide Varjão ve IndustriALL üyesi ABC Kimya İşçileri Sendikası ile São Paulo Kimya İşçileri Sendikası, Jaú Kâğıt İşkolu Sendikası, Fetquim-São Paulo, Cida Trajano (CNTV), Claudinho (CONTICON) ve Paulo Cayres (CNM) sendikalarının temsilcileri hep birlikte grev yerindeydi.

Şirket görüşmeyi kabul edene kadar bütün işçiler grevde

25 Mayıs günü Mercedes Benz 500 işçiye bildirimde bulunarak iş sözleşmelerini feshetti. 8 Haziran'da ise ABC metal işçileri sendikası, şirket görüşmeyi kabul edene kadar işyerinin dışında süresiz kamp kurma kararı aldı. 

Giderek artan sayıda sendika grevci arkadaşlarının mücadeleyi sürdürmesine yardımcı olmak üzere gıda bağışında bulunuyor. Lucineide Varjão, zor durumun üstesinden gelmek ve işçilerin haklarını savunmak için birlik duygusunu güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Şirketin Dünya İşçi Komitesi, kendilerinin ve ailelerinin geleceği için verdikleri mücadelede işçilerle dayanışmasını vurgulayan bir mektubu grevcilere iletti. Komite Başkanı Michael Brecht'in mektubunda, Brezilya'daki ekonomik kriz ve işçilerin karşı karşıya olduğu sürekli işten atılma tehditleri konusunda duydukları kaygı dile getiriliyor. Komite, ayrıca, şirkete, sosyal sorumluluğunu kabul etmesi ve işçilere yardımcı olacak bir çözüme ulaşmak için mümkün olan her şeyi yapması çağrısında bulundu.

IndustriALL Küresel Sendika Mercedes Benz işçilerine dayanışmasını iletiyor ve haklarını savunma mücadelesinde birlik içinde davranmalarını istiyor. IndustriALL Mercedes Benz yönetimine ise işçilerle görüşmesi, çözüm bulmaya çalışması ve işlerini kaybeden işçileri işe iade etmesi çağrısında bulunuyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika