'Bu saldırganlığı durdurun'

26.07.2006

Mersin’de bulunan sendika ve odalar 26 Temmuz’da ortak basın açıklaması ile Mersin limanı önünde İsrail saldırganlığını protosto ettiler. Sendikamızın Mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası, Yol-İş Sendikası, Liman-İş Sendikası, Kristal-İş Sendikası, KESK Şubeler Platformu ve Akdeniz Sosyal Forumu yönetici ve üyeleri bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptılar. Yapılan basın açıklaması şöyle: “ABD destekli İsrail saldırganlığı ikinci haftasını doldurdu. Binlerce insan Lübnan’ı terk ediyor. Ülkeler vatandaşlarını gruplar halinde tahliye ediyor.Ya 70 yıldır o topraklarda şiddeti yaşamın bir parçası olarak yaşayanlar..Saldırılardan kaçamayan sivil halk..Yaşama tutunmaya çalışan çocuklar, yaşlılar…Her gün yüzlerce bomba ve top patlıyor..Bombalarla başta su kaynakları olmak üzere, trafolar, yollar, köprüler binalar tahrip ediliyor..Dünyayı yöneten küresel efendiler! Bir kez daha düşünün “savaşın haklı gerekçesi ne” diye..Bir yandan sözde barış girişimleri yaparken, bir yandan İsrail’e zırh delici ileri teknoloji bombaları sevk edenler! Ortadoğu’ya adalet, insan hakları, demokrasi getireceğiz söylemleriyle hiç de inandırıcı değilsiniz. Savaşa pek çok gerekçe bulabilirsiniz. Petrol diyebilir, para diyebilir, toprak diyebilirsiniz..Ama hangi gerekçe uykusundan bomba sesleriyle uyanan bir çocuğu ikna edebilir? Evini terk edip kaçarken vurulan bir annenin bakışlarında hangi gerekçe gizlidir?Gücün terörüne hayır!Anımsayın İsrail saldırganlığının başlangıcını; İsrail güçlerinin Gazze’den bir doktorla kardeşini yani iki sivili kaçırmasıyla başladı. Bu olay Türkiye basını hariç hiçbir ülkenin basınında fazla yer bulmadı. Ertesi gün Filistinliler İsrailli iki askeri rehin aldı. Bu adam kaçırma olayı çok büyük zorbalıkmış gibi tepkiyle karşılanırken İsrail, Filistin ve Lübnan’ı da yerle bir etmesine sessiz kalınmaktadır. “Terörizme karşı mücadele ediyorum” “Hamas ve Hizbullah’a karşı mücadele ediyorum” diyenlere karşı “Terörün gücüne de, gücün terörüne de hayır diye haykırıyoruz..Aslında bütün amaç Amerikan emperyalizminin Ortadoğu’da yayılmacı politikalarını adım adım hayata geçirmek, Suriye ve İran üzerindeki planlarına haklı gerekçe bulmak çabalarıdır..İnsanlık ayağa kalkmalıBizler Mersin’de bulunan demokratik kitle örgütleri olarak İsrail’in ABD destekli bu saldırganlığını bir an önce durdurmasını istiyoruz. Küresel emperyalizmin para için, petrol için insanlığı yok etmesine Hayır diyoruz. Adaletin tatile çıktığı, şiddetin kutsandığı Ortadoğu’da insanın en temel yaşam hakkının korunması adına sessiz kalmayacağız.Barut kokusunda, kan pıhtısında, dipçik ucunda susarak insan olmak mümkün mü? Bir adım ötemizdeki yaşananları görmüyorsak, duymuyorsak, işitmiyorsak nasıl kendimizi “insan” olarak tanımlayabiliriz? Tüm insanlığı bu dramatik tablo karşısında ahlaki, vicdani olarak ayağa kalkmaya davet ediyoruz. Bizler biliyoruz ki Ortadoğu’daki insanlık dramını dünyayı yöneten sizler değil, ayağa kalkan insanlık, insanlığın vicdanı çözecektir.”