• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Standard Profil işverenine sesleniyoruz:

Çalışanların haklarına saygı gösterin

Petrol-İş Sendikası'na bir yıl önce üye olmalarına rağmen,  işverenin çeşitli engellemeleriyle toplu sözleşme masasına oturamayan Düzce'deki Standard Profil Fabrikası işçileri, dün (6 Aralık 2012) 16.00'da fabrika önünde toplanarak, işvereni, sendikal haklara saygıya çağırdı.

07.12.2012

16.00'da Düzce Konuralp Mevkii'nde bulunan Standard Profil işyeri önünde yapılan basın açıklamasına Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın'ın yanı sıra, Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar,  Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül Genel Örgütlenme ve Eğitim sekreterimiz Nimetullah Sözen, Genel Yönetim Sekreterimiz Ahmet Kabaca ile Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, şube yönetici ve temsilcileri  katıldılar.

Türk-İş Düzce İl Temsilcisi Nihat Ardıç, Teksif  Sendikası Düzce İl Temsilcisi Cemil Tınaz, Tes-İş Sendikası Düzce İl Temsilcisi Muhittin Durmaz da eyleme destek verenler arasındaydı.

Basın açıklamasını, çalışanlar adına Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaptı. Öztaşkın işverene hitaben yaptığı konuşmada, onun toplu iş sözleşmesi masasına oturması gerektiğinin altını çizdikten sonra, aksi halde, seslerini çok daha gür bir biçimde yükselteceklerini söyledi.

Hukuki oyalamaları bırakın

İşverenin hukuki oyalamalarla süreci uzattığını vurgulayan Genel Başkanımız sözlerini şöyle sürdürdü“  Çoğunluğumuz sabit olmasına ve işyeri  petrol-lastik iş kolunda bulunmasına rağmen işveren, sizlerin sendikalaşmanızı hazmedemediği için yasaların arkasından dolanarak, bu süreci geciktirmek için çeşitli taktiklere başvurmuştur. Utanmadan sanki yıllardır bu işyerinde Petrol- İş Sendikası yokmuş gibi işyerinin girdiği iş koluna 'Kauçuktan üretim yapan işyeri değil, plastik ve lastikle ilgisi yoktur, metal sektöründedir' diye itiraz etti. Bu itirazını genel merkezin bulunduğu İstanbul’da değil, Bursa’da yaptı. Ama mahkeme bizi haklı buldu. Yalancının mumu yatsıya kadar yandı. İşveren yine mahkemeye başvurdu. Bu kez:  'İşyerindeki sendikalı sayısı çalışanların yüzde 50’si değildir' diyor.  Bin 500’e yakın işçiyi üye yapıyoruz. Ama bu işveren yalan söyleyerek 'Burada sizin çoğunluğunuz yoktur'diye itirazda bulunuyor. Nasıl işyerinde mumları söndüyse yaptıkları itiraz da sonuçlanacak yalancının mumu ikinci kez sönecektir.” dedi.

Standard Profil işverenini gerçekleri kabullenerek bir an önce sendika ile iletişime geçmeye çağıran  Öztaşkın,  “Biz sözleşme yapmak istiyoruz, onlar bundan kaçıyor. Çünkü bu zamana kadar yaptıkları gibi sizi ucuz iş gücü olarak görüyor ve köle gibi çalıştırmak istiyorlar. Sendika ile bu düzenlerinin bozulacağını çok iyi biliyorlar. Bu süreci geciktirmek için ellerinden geleni ardlarına koymamaya çalışıyorlar. Buna güçleri yetmeyecek. Adalet en kısa sürede tescil edecek ve hakkımızı verecektir.” dedi.

Toplu sözleşme masasına gelin

İşverene oyalama taktiklerini bir kenara bırakmaları gerektiğini bildiren Genel Başkanımız sözlerini  şöyle sürdürdü: “Standard Profil yanlış yolda ilerlemeye devam ediyor. Ama artık yolun sonuna geliyoruz. İşyerinde alttan alta baskı uygulamakla, göz korkutmakla, mahkemeleri meşgul etmekle, istifa söylentilieri yaymakla, onurlu ve kararlı Standard Profil işçisini şimdiye kadar yolundan döndüremediğiniz gibi şimdiden sonra da döndüremezsiniz. Gelin toplu sözleşme masasına oturun. Şimdi sadece çağrı yapıyoruz, çünkü biz haklarımızı alarak barış içinde çalışmak istiyoruz, ama bundan sonra sadece açıklama ile yetinemeyiz. Başka eylemlikler içinde de olacağız ” dedi.

300'den fazla üyemizin katıldığı eylemde işçiler “ Sabrımızı sınamayın, sendikal haklara saygı, “Toplu sözleşme hakkımız”  sloganları bulunan dövizler taşıdılar.

Basın açıklamasından sonra  işçiler Düzce örgütlenme sorumlusu Ünal Akbulut'un megafonla attırdığı “Dünya yerinden oynar işçiler birlik olsa, Standard Profil yerinden oynadı işçiler birlik oldu” sloganları eşliğinde dağıldılar.