• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

CEO'ya Sendikal Faaliyetleri Engellemekten Ceza

20.11.2015

Petrol İş Sendikası'nın Tekirdağ’da örgütlendiği Amerikan Petrol Şirketi Wiking’te sendikal örgütlenmeye karşı yapılan baskılar nedeniyle açılan davada şirketin CEO’su  ceza aldı.

Petrol İş Sendikası'nın 2012 yılında örgütlenme çalışmalarına başladığı merkezi Tekirdağ’da bulunan Wiking firmasının o dönemki CEO’su  “Sendikal Faliyetleri Engelleme “ suçundan yargılandığı Tekirdağ 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 6 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İŞÇİLER İSTİFAYA ZORLANMIŞTI

Petrol İş Sendikası'nın örgütlenme çalışmaları sırasında sendikaya üye olan işçiler üzerinde Wiking ve aynı grup şirketi olan Trache Basın yönetimi tarafından baskı uygulandığı şikayeti ile görülen dava 18 Kasım’da karara bağlandı. Mahkeme şirketin CEO'sunu suçlu bularak 6 ay 7 gün hapis cezasına hükmetti.

İŞÇİLERDE BÜYÜK SEVİNÇ

İşçiler karar ilişkin olarak şunları söylediler; “ Bu karar için 2012 yılından bu yana adliyeye geliyoruz. Adalet geç geldi ama haklı olduğumuz sonunda kanıtlandı. Bu karar sadece bizi değil sendikal faaliyet sürdüren tüm emekçileri ilgilendiriyor. Anayasal haklarını kullanan  emekçilere memleketin her yerinde bu tür baskılar uygulanıyor. Bu mahkeme kararı ile bir kez daha ortaya çıktı. Bizim işe iade ve sendikal tazminat davalarımız da yıllardır bu davanın sonucunu bekliyordu. İşyerimizden 50’ye yakın işçi arkadaşımız sendikal nedenle çıkarılmıştı. 2 ayda bitmesi gereken işe iade davaları yıllardır devam ediyor. Yine de buradan çıkan karar içimize su serpti. Haklıydık ve verilen kararla hak yerini buldu.”
“ EMEK SINIFI İÇİN BÜYÜK KAZANIM”
Şikayetçi işçiler adına davada savunman olarak görev yapan ve aynı zamanda Petrol İş Sendikası'nın bölge avukatı da olan Av.Mesut Sarıoğlu karar ilişkin şunları söyledi; “ Çok uzun süren bir hukuk mücadelesi yaşadık. Gerek Tekirdağ gerekse Silvan’da işçi arkadaşlarımıza yapılan baskılar Mahkeme kararı ile tescillenmiş oldu. Bu emek sınıfı için çok önemli bir kazanımdır. Türkiye’nin her yerinde emekçiler bu tür baskılarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Çoğu ekmek kavgası nedeniyle böylesine uzun süren mücadeleleri tamamlayamıyorlar. Ancak bu üç işçi arkadaşımız ilk günden bugüne davayı büyük bir özveri ile izlediler ve direndiler. Ben ülkedeki tüm emekçiler adına bu direçleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Emeğin sürekli mevzi kaybettiği ülkemizde bu karar umarız bir örnek oluşturur. Bu arada bu davaya destek veren tüm emekçilere ve sendikamız Petrol İş’e de teşekkür etmek gerekiyor. Adalete olan inançlarını bir an olsun kaybetmediler. Emekçiler haklarını meydanlarda olduğu kadar yargıda da aramalı. “

Kaynak: trakya şubesi
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı