Contitech sendika düşmanlığı yapıyor

09.10.2008
Contitechsendika düşmanlığı yapıyor

Dünya lastik sektörünün devlerinden Continental grubuna bağlı olarak hava süspansiyon körükleri imal eden Contitech firması, Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikasından 8 Ekim'de, üyemiz olan 18 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler, sendikamızın Bursa Şubesi'nin fabrikada yürüttüğü sendikal örgütlenme çalışmasında öncü durumundaki üyelerimizdir.  Contitech fabrikasında 250 işçi çalışıyor.

Contitech işvereni işten çıkarma gerekçesi olarak dünyada yaşanan ekonomik krizi gösteriyor. Ancak şirketle ilgili yakın dönem gelişmeler ve şirket açıklamaları izlendiğinde bu gerekçenin hiçbir şekilde geçerli olmadığı görülüyor.  Almanya kökenli uluslararası bir firma olan Contitech, dünyanın çeşitli ülkelerinde üretim faaliyeti sürdürüyor. Firma kendi web sitesindeki açıklamalarına göre pazar payı açısından, Avrupa'da birinci, dünyada ikinci sırada bulunuyor. Bursa'da bulunan fabrika, Almanya'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük körük imalatı yapan fabrikası. Contitech, İSO'nun yaptığı “Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Firması” araştırmasında listede yükselen bir firma olarak yer alıyor.  Aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yayınladığı “Bursa'nın 250 Büyük Firması” arasındadır. Daha geçtiğimiz yıl 13 milyon Euro'luk büyük bir yatırımla üretimini genişletecek ek tesisleri, AKP Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan'ın da hazır bulunduğu bir törenle hizmete açmış bulunan firma, 2013-2014 yıllarına uzanan stratejik planlarında daha da büyüyeceğini öngörmektedir. Bursa'daki fabrikanın Contitech ailesi içerisinde son derece stratejik önem taşıyan bir tesis haline geldiği belirtilmektedir.

Kriz bahanesiyle örgütlenme engelleniyor

Böylesine ilerleme gösteren büyük bir tesisin, merdiven altı olarak tanımlanan işyerlerinin bile işçi çıkarmaya gitmedikleri bir dönemde kriz bahanesi ile işçi çıkartması hiçbir şekilde inandırıcı değildir. Geçtiğimiz hafta işveren temsilcilerinin işçilerle yaptıkları toplantıda sendikalaşma karşısında tutum alacakları görülmüştür. Nitekim işten çıkartılan işçilerin, Petrol-İş üyesi ve buradaki sendikalaşma çalışmalarında etkin rol alan kişilerden seçilmiş olması bu tutumun bir işaretidir. Kriz gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkartmalarda yeni sendika üyesi olan ve sendikal çalışmada görev alanların seçilmiş olması herhalde bir tesadüf olarak görülemez. Türkiye'de yabancı sermaye yatırımlarının artırılmasının gerekliliğinin her fırsatta vurgulandığı günlerde, önde gelen bir yabancı sermayeli şirketin Anayasal bir hak olan; sendikalaşma hakkına karşı gösterdiği bu düşmanca tutum kamuoyunca değerlendirilmelidir. Diğer yandan bu yatırımları özendiren, açılışlarına katılan, gelişmelerine katkı sunan milletvekillerinin, hakları gasp edilen işçilerin kendi seçmenleri olduklarını unutmamaları gerekir. Şirketlere yönelik duyarlılık, bu ülkenin en büyük sermayesi olan emeğe de gösterilmelidir. Bu noktada başta yukarıda adı geçen Bursa Milletvekili olmak üzere bölgenin tüm siyasi temsilcilerini de kamuoyu huzurunda göreve çağırıyoruz.

Yaklaşık 60 yıldır petrol, kimya ve lastik işçilerinin örgütlenme ve hak alma mücadelesini yürüten Petrol-İş Sendikası olarak; Contitech'teki işçilerin sendikalı olma mücadelesini hiçbir şekilde bırakmayacağımızı, Anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkını sonuna kadar ve işverenin tüm engellemelerine karşın savunacağımızı duyurmak isteriz. Contitech işvereni bilmelidir ki; işten çıkartılan işçileri geri almadıkça, sendikalı olma hakkına saygı duymadıkça ne Bursa'da ne de Avrupa'da rahat olamayacaktır. Bu konuda üyesi bulunduğumuz uluslararası sendikal kuruluşların da tam desteğiyle Contitech'in yaptığı sendika düşmanlığına son vermek için gerekli her türlü çaba gösterilecek ve bu fabrikada sendikal örgütlülük gerçekleşecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Mustafa ÖZTAŞKIN