Crown Holdings'e karşı kampanyaya Avrupa'dan destek eylemi

IndustriALL Küresel Sendika ve USW, UNIA'nın desteğiyle, şirketin İsviçre'nin Baar beldesindeki Avrupa merkezinin önünde düzenlediği protesto eylemiyle şirket yönetimini uyardı.

Dış İlişkiler Servisi
22.10.2013

18 Ekim 2013 günü, UNIA'nın Zug kentindeki şubesine bağlı aktivistler, USW temsilcisi Mike Cruttenden ve IndustriALL Küresel Sendika ile birlikte, Crown Holdings'in Baar'daki Avrupa merkezinin önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdiler.

Eylem sırasında yaptığı konuşmada, IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan şöyle dedi: “Bugün şirket temsilcilerine artık daha fazla kısıntıyı kabul edemeyeceğimizi, geçen yıl ikiye katlanan kârdan gerekli payımızı almak istediğimizi, düşük ücretle ve düşük emekli maaşıyla çalışmak istemediğimizi söyledik ve şirketin Türkiye'de sendikayı en kısa sürede tanımasını talep ettik.”

Özkan, dünyanın değişik yerlerindeki Crown işletmelerinde iki sorun adil bir şekilde çözülene kadar IndustriALL Küresel Sendika'nın eylemleri sürdüreceğini belirtti.

Crown'ın grevci işçilerinden ve USW ÜYESİ Mike Cruttenden ise yaptığı konuşmada şu açıklamayı yaptı: “Biz adil ve dürüst bir sözleşme istedik, siz ise bizden fedakârlık istediniz. İşçiler dokuz yıl önce fedakârlıkta bulundu, ama kârınızı ikiye katlamış olmanıza rağmen siz hâlâ fedekârlık istiyorsunuz. Sırf daha çok kâr adına işçilerden daha fazla şey istiyorsunuz. Bizim tek isteğimiz adalet, sizlere kazandırdığımız paradan adil bir pay. Artık taviz yok. İki kademeli ücret sistemine inanmıyoruz. Bu sistem yüzünden işçiler bölündü.”

“Artık taviz yok” kampanyası sürüyor. 21 Ekim günü Cruttenden Türkiye'deki Birleşik Metal Sendikası'nın temsilcileriyle görüşmüş olacak. Birleşik Metal de Crown Holdings şirketine karşı bir dizi eylem hazırlığında.

Şirketin Türkiye'deki tutumu konusunda Cruttenden şöyle dedi: “Türkiye'deki kardeşlerimiz sadece seçtikleri sendikaya katılmak istiyorlar. Ama şirket hükümetle işbirliği içinde bunu engelliyor. Şirketin sendikayı hemen tanımasını ve adil bir toplu sözleşme yapmasını istiyoruz.”