• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Demo Plastik’e sendika girecek!

Demo Plastik İşçileri daha iyi çalışma koşulları için mücadele ediyorlar, kazanacaklar.

30.10.2019

Bursa Nilüfer Organize Sanayi’de kurulu Demo Platik Ürünleri A.Ş’de çalışan işçiler uzun soluklu bir örgütlenme çalışması sonrasında Petrol-İş Sendikasında örgütlendiler.

İşçiler daha iyi koşullarda çalışmak, haklarını genişleterek insanca yaşayabilecekleri haklara ulaşmak için  28 Mayıs 2019 tarihinde işyerinde çoğunluğu sağladılar. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından istenen yetki tespiti 19 Haziran 2019 tarihinde sendikamız lehine sonuçlandı.

Demo Plastik işvereni Bakanlık tarafından Petrol-İş Sendikasına verilen yetkiye saygı duyup toplu sözleşme masasına oturmak yerine Bakanlığın verdiği yetkiye itiraz etti. İşveren, Türkiye İş Kanunu’ndaki boşluklardan yararlanarak sendikal örgütlenmeyi geciktirmeyi, işçilerin haklarına bir an önce ulaşmalarını engellemeyi amaçlıyor. Bunu yaparken de işyerinde üyelerimiz üzerindeki baskıları artırıyor.

Bu baskılara karşı Bursa şubemiz 18 Ekim 2019 tarihinde Demo Plastik işyeri önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında konuşan Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül; gecesini gündüzüne katarak alenteri ile ekmeğini kazanan Demo Plastik işçilerinin sendikalaşma iradesinin asla kırılamayacağını belirtti. Birgül; Demo Plastik işçilerinin meşru ve yasal mücadelesinin er geç başarıya ulaşacağını ve Demo Plastik işçilerinin işyerinde Petrol-İş bayrağını dalgalandıracağını vurguladı. 

Buradan bir kez daha Demo Plastik işverenini işçilerin yasal ve anayasal örgütlenme ve toplu sözleşme yapma haklarına saygı duymaya çağırıyoruz. Sendikalı olmak Türkiye Cumhuriyeti’nin de altında imzası bulunan uluslararası çalışma normalarından kaynaklanan temel haklardandır.

Demo Plastik işvereni bir an önce yetki itirazı davasını geri çekmeli, işyerinde sendikalı işçiler üzerindeki baskılara son vermeli, işten atılan işçileri işe geri almalı ve Petrol-İş ile toplu sözleşme masasına oturmalıdır.”

Fransa’da iki; Çekya (eski adıyla Çek Cumhuriyeti), Türkiye, Brezilya, ABD ve Meksika’da birer üretim tesisi bulunan Safe Demo Plastik firmasının Bursa’daki hak ihlalleri ile ilgili sendikamızın üyesi olduğu IndustriALL Küresel Sendika da bir haber yayınlayarak durumu kınadı ve işvereni sözleşme masasına çağırdı.

 

IndustriALL Küresel Sendika websitesinde çıkan haber

Fransız otomotiv tedarikçisi Safe Demo Plastik firması Türkiye’deki sendika karşıtı faaliyetlerini sürdürüyor!

Fransız otomotiv tedarikçi firması Safe şirketler grubunun bir iştiraki olan Safe Demo Plastik firması kapsamlı bir sendika karşıtı strateji yürüterek IndustriALL Küresel Sendikanın Türkiye’deki üyesi Petrol-İş Sendikasının Bursa’daki örgütlenmesini bastırmaya çalışıyor.

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası Petrol-İş haziran ayı ortalarında yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Safe Demo Plastik’te örgütlendi. Petrol-İş bakanlıktan çoğunluğu sağladığına dair yetki belgesini de aldı.

Ancak şirket yerel yönetimi, hiç bir geçerli gerekçe olmaksızın, Petrol-İş Sendikasının Bakanlıktan aldığı çoğunluğu sağladığına diar yetki belgesine itiraz etti. Bu, Türkiye’de işverenlerin toplu sözleşme sürecini uzatmak için başvurdukları çok bilindik bir oyalama taktiğidir.

Yine örgütlenmeden bu yana Safe Demo yönetimi Petrol-İş üyesi 6 işçiyi temelsiz nedenlerle işten attı. Ancak, hem Petrol-İş Sendikası hem de IndustriALL Küresel Sendika açısından elbetteki bu işçilerin asıl işten atılma nedenleri sendika üyesi olmalarıdır. Atılan işçilerin sendika üyesi ve sendikal örgütlenmede aktif rol oynayan işçiler olması bunu açıkça göstermektedir.

Bu süreçte IndustriALL Küresel Sendika sorunu çözebilmek için Safe Demo firmasının yerel ve küresel merkezleri ile iletişime geçti. Bu süreci Fransa Kimya Sendikası FCE ile dayanışma içerisinde gerçekleştirdi. Petrol-İş üyeleri ile dayanışmaya yönelik Fransa Kimya Sendikası da işverinin Fransa’daki merkezine durumu iletti.

Petrol-İş ve Safe Demo firması bir kaç defa bir araya gelerek sorunu çözmeye çalıştı. IndustriALL Küresel Sendika da bu duruma tanıktır. Bu süreçte Safe Demo firması Petrol-İş Sendikasının yetkisine itirazını geri cekecek ve toplu sözleşme süreci başlayacaktı.

Ancak daha sonra Safe Demo firması sözünden döndü ve davayı geri çekmedi. IndustriALL olarak bu süreçte Safe Demo firmasının ana müşterileri ile iletişime geçtik. Onlara, Safe Demo firmasını  Türkiye’de temel sendikal haklara saygı duyması ve Petrol-İş’i tanıması gerektiğini belirttik.

Şunu da biliyoruz ki safe Demo firması hâlâ işyerinde işçilere mobing uyguluyor, işçilerle tek tek görüşmeler yaparak onları sendikadan istifa etmeye zorluyor.

Safe Demo işçileri sendikaları Petrol-İş öncülüğünde işyerinin önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptılar. İşçilerin temel talepleri Safe Demo işvereninin yetki itirazını geri çekmesi, toplu sözleşme sürecini başlatması, atılan işçileri geri alması ve işyerinde işçilere mobing yapmaya bir son vermesiydi.

IndustriALL olarak şunu da biliyoruz ki Safe Demo işvereni daha önce sendikal hakları ihlal etmekten hapis cezasına çarptırılmıştı. Yine bu da Safe Demo işvereninin sendikal hakları ihlal ettiğinin açık kanıtıdır.

Bu konuda bir açıklama yapan IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan  şöyle dedi: “Safe Demo gibi bir Fransız firmasının Türkiye’de temel işçi haklarını ihlal etmesi utanç vericidir. Türkiye’den üyemiz Petrol-İş Sendikası ile birlikte sorunun barışçıl yollarla çözülebilmesi için bütün iyi niyetimizle çok çaba sarfettik. Ancak şirket bizim bu iyi niyetli çabalarımıza cevap vermeyecek gibi görünüyor. O halde biz de bu konuda adil bir çözüm bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Fransa merkezli Safe Group firması Faurecia gibi birinci derece tedarikçilere üretim yapan ikinci derece otomotiv güvenlik ve döşeme parçaları tedarikçi firmalarındandır. Safe Demo firmasının Fransa’da iki, Çekya, Türkiye, Brezilya, ABD ve Meksika’da birer adet üretim tesisi bulunuyor.

HABERİN İNGİLİZCESİ ORİJİNALİ İÇİN AŞAĞIDAKİ UZANTIYA TIKLAYINIZ

http://www.industriall-union.org/french-auto-supplier-union-busting-in-turkey