• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Emekçi Batman Halkına

EMEKÇİ BATMAN HALKINA 15.02.2005 Kısa kuruluş tarihine rağmen çok kısa zamanda gelişen ve büyük metropollerle boy ölçüşebilecek boyutlara ulaşan Batman’ımızla hepimiz haklı olarak gurur duyuyoruz. Kuşkusuz bu durumun daha da gelişerek devam etmesi hepimizin ortak dileğidir. İnsanımızın yaşanılabilir bir kentte ve yaşanılabilir koşullarla yaşaması çabamızın odağını oluşturmaktadır.

15.02.2005

 

 EMEKÇİ BATMAN HALKINA

Kısa kuruluş tarihine rağmen çok kısa zamanda gelişen ve büyük metropollerle boy ölçüşebilecek boyutlara ulaşan Batman’ımızla hepimiz haklı olarak gurur duyuyoruz. Kuşkusuz bu durumun daha da gelişerek devam etmesi hepimizin ortak dileğidir. İnsanımızın yaşanılabilir bir kentte ve yaşanılabilir koşullarla yaşaması  çabamızın odağını oluşturmaktadır. Bilindiği üzere bölgemizde petrolün bulunması ve buna bağlı olarak kurulan iki sanayi kuruluşu TPAO ve TÜPRAŞ’ın ilimizin bu seviyeye gelmesinde çok önemli yerleri vardır. Hatta tek motor güç bu iki güzide kuruluşumuzdur diyebiliriz.          

Batman’a katkılarının yanında ülke ekonomisinin ana kaynaklarından biri olma özellikleri yanında, bu iki kuruluş Türkiye de petrolcülüğün gelişmesinde okul görevi yapmış, TÜPRAŞ BATMAN RAFİNERİSİ yarattığı kaynaklarla iki rafineri ve petrokimya tesisinin daha kurulmasını sağlamıştır. TPAO ise halen Genel Müdürlüğün Ankara’da olmasına rağmen bir genel müdürlük gibi faaliyet yürütmüş ve bu konumunu hala sürdürmektedir. Tabii bütün bunların yanında bölgemiz açısından yarattığı istihdam olanakları bir yana ilimize sağladığı ekonomik girdi ve sosyal yaşama olan katkıları gerçekten bizim için yaşamsal önemdedir. Kısaca söylemek gerekirse Batman’ı Batman yapan bu iki güzide kuruluştur.

Değerli Batman’lı hemşerilerimiz   maalesef uzun yıllar uygulanan yanlış politikalar İMF ve Dünya Bankası’nın dayatmaları ile bu iki kurumumuza gereken yatırımlar zamanında yapılmadığı gibi Türkiye de hiçbir kamu kurumunda uygulanmayan resen emeklilik  uygulamasıyla istihdam daraltılmış ve Batman genç emekliler kenti haline düşürülmüştür. Son zamanlarda ise TÜPRAŞ özelleştirme adı altında (Batman Rafinerisi için kapatılma anlamına geliyor) yoluyla, TPAO ise işten çıkarma, emeklilik, birim ve atölyelerin kapatılması şeklinde fiili bir eritmeyle karşı karşıyadır ve bu duruma acil olarak müdahale edilmemesi durumunda yakın zamanda bu kurumların kapanmasına şahit olacağımız kesindir.

Değerli emekçi Batman halkı  maalesef sonun başlangıcına geldik, güllük gülistanlık günler sona erdi ve bizi zor günler bekliyor. Peki biz bu duruma seyirci mi kalalım, yoksa bu bizim kaderimiz olamaz deyip kaderimizi elimize mi alalım? Elbetteki silkinip kendimize geleceğiz ve Batman’ın can damarı olan kurumlarımıza sahip çıkacağız. İşçisi, memuru, esnafı, köylüsü, milletvekilleri, öğrencisi, sivil toplum örgütleri, siyasi partileri, kurum yöneticileri ve il yetkilileri ile kısaca hepimiz bu ilde yaşayan herkes sorumluluk bilinciyle bu olaya duyarlılık gösterip sahip çıkmak zorundadır. Birlik ve beraberlik içinde azmedersek yapamayacağımız bir şey yoktur. Yılgınlığa düşmeden mücadeleyi yükseltelim. Bu olayda birinci derecede sorumluluk sahibi olan biz Batman PETROL-İŞ Sendikası olarak yıllardır mücadele ettiğimiz gibi bundan sonra da öncülük etme görevimizi yerine getirme gayreti içindeyiz. Saydığımız ilgili çevrelerin de bize destek olacağı inancıyla halkımıza saygılarımızı sunarız.

                                                              BATMAN PETROL-İŞ SENDİKASI

                                                                      YÖNETİM KURULU

                                                                        MEHMET DOĞU