Endonezya kâğıt işçileri adil ücret ve hakları için grevde

Endonezya'da Asia Pulp and Paper (APP) adlı şirketin toplu sözleşme görüşmelerinden yasaya aykırı olarak çekilmesi ve sendikayı destekleyen işçilere gözdağı vermek için orduyu ve polisi işyerine çağırması üzerine, IndustriALL'a bağlı FSP2KI üyesi işçiler greve çıktılar.

Dış İlişkiler Servisi
04.03.2014

FSP2KI’nın şube örgütü konumundaki Pindo Deli Kâğıt İşçileri Sendikası (SPKPD) 27 Şubat'ta bir ay sürecek bir grev başlattı. Grev 28 Mart'a kadar sürecek. Amaç, işverenin uzlaşmaz tutumuyla toplu sözleşme görüşmesinden çekilmesini ve asker ile polisi fabrikaya çağırarak gerginliği tırmandırmasını protesto etmek.

Kâğıt piyasasında dünya ölçeğinde lider olan APP, Batı Cava'da, Karawang'daki Pindo Deli fabrikalarında geçmişte de işçi düşmanı taktikler uygulamış bir şirket. IndustriALL üyesi FSP2KI oradaki 13.000 işçinin yarısından çoğunu örgütleyip iki yıl önce şimdiki toplu sözleşmeyi bağıtlayabilmek için de greve çıkmıştı.

Şirket yönetimi sonuçsuz kalan dört oturum boyunca sendikanın tekliflerinin tümünü reddetti. Aralık 2013'teki ilk oturumdan beri güvenlik kuvvetleri işçilere gözdağı veriyordu.

IndustriALL Küresel Sendika APP yönetimine gönderdiği protesto mektubunda şirketin sözleşme masasına oturmasını ve greve katılanlara karşı askeri kullanmaya son vermesini talep etti. Şirketten müzakere ilkeleriyle ilgili yasalara uyması ve Pindo Deli bölgesinden askeri birlikleri çekmesi istendi. IndustriALL, ayrıca, grevi kırmak için dışarıdan getirilen işçilerin üretimde çalıştırılmasını da protesto etti.

IndustriALL kâğıt ve selüloz seksiyonu direktörü Anatoli Surin, “IndustriALL gelişmeleri izleyecek ve kardeşlerimizin haklı talepleri için verdikleri mücadeleyi desteklemeye devam edecektir” dedi.