• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Endonezya'da binlerce işçi asgari ücret için sokaklarda

Cakarta'da 35.000 dolayında işçi 2016'da asgari ücretin yeniden belirlenmesi ve iş yasalarının iyileştirilmesi için sokaklara döküldü. Endonezya'da üç büyük sendikal merkez (KSPI, KSPSI ve KSBSI) hükümetin işçilerin çıkarlarını koruma yönünde daha fazla çaba harcamasını talep ediyor.

03.09.2015

Endonezya ekonomik büyümede bir yavaşlama dönemi yaşıyor. Bu yıl 26.000 dolayında işçi işini kaybetti, Endonezya nüfusunun büyük bir bölümünün yaşam koşulları yoksulluk sınırının biraz üzerinde. Sendikalar hükümetin istihdamı ve işçilerin temel haklarını güvence altına almasını talep ediyor.

1 Eylül'de başkent Cakarta'da ve 20 eyalette binlerce işçi sokaklarda gösteri yaptı. İşçiler satın alma gücünün artması için 2016'da asgari ücrette yüzde 22'lik bir artış ve -yakıt dahil- temel ihtiyaç mallarının fiyatlarında ise düşüş talep ediyorlardı.

Ayrıca, sendikalar özellikle devlet işletmelerinde sözleşmeli işçilerin sürekli işçi statüsüne geçirilmesini ve Sanayi Mahkemesi'nin tümüyle kaldırılmasını talep ediyor. Sanayi Mahkemesi iş uyuşmazlıklarının çözümünde çok zaman ve para harcanmasını gerektiriyor.

IndustriALL Küresel Sendika genel sekreteri Jyrki Raina, işçilerin ve sendikaların Endonezya'da çalışma ilişkilerinde hayati bir rol oynadığını vurgulayarak şöyle dedi:

“Cakarta'da 35.000 gösterici sendikal hareketin muazzam gücünü gösteriyor. IndustriALL onların mücadelesini tümüyle destekliyor ve Endonezya hükümetinin müzakerelere katılmasını istiyor.”

Çeviri: Dış İlişkiler Servisi

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı