• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Eruslu Sağlık Ürünleri AŞ'de direniş başladı

Eruslu Sağlık Ürünleri A.Ş., Petrol-İş'te örgütlenen işçilerin dördünü işten çıkartarak fabrikaya Öz İplik-İş'i davet etti. Örgütlenme hakkı tanınmayan işçiler direnişe geçti.

05.11.2010

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet yürüten, Sleepy ve Babyfit markalarıyla çocuk bezi üreten, 220 işçinin çalıştığı Eruslu Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. işçileri, sendikamızda örgütlenen işçilerden dördünün işten çıkartılmasını protesto ederek, işyerinde örgütlenme ve sendikal hakların tanınmaması nedeniyle direnişe geçti. Eruslu Sağlık Ürünleri A.Ş. işçileri, fabrikada insanca çalışma koşulları sağlanıncaya ve sendika hakkı tanınıncaya kadar  direnişlerini sürdürecek. Eruslu Sağlık Ürünleri A.Ş. işvereni ise bugün başka bir oyuna daha imza atarak Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz İplik - İş Sendikası'nı işyerine getirdi. İşveren, Petrol-İş'e üye işçileri de istifaya zorlayarak işçileri bu sendikaya üye yaptırmaya başladı.

AKP Gaziantep Eski İl Başkanı Ökkeş Eruslu'nun kardeşi Mustafa Eruslu'nun sahibi olduğu fabrikanın işçileri, 12 saatlik çalışma süresine karşın ücretlerin oldukça düşük olması nedeniyle çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlerinin insanca yaşanabilecek bir düzeye getirilmesi, sosyal haklarının tanınması için örgütlenme kararı vererek Petrol-İş'i seçtiler. İşçilerin sendikamızda örgütlenmesine tahammül edemeyen Eruslu Sağlık Ürünleri A.Ş. İşvereni ise örgütlenme çalışmalarına öncülük eden dört işçiyi işten çıkardı. Arkadaşlarının işten çıkarılmasına sert tepki gösteren işçiler ise önceki gün direnişe geçerek işvereni protesto eylemi başlattılar.

Sendikamız Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Adıyaman Şube Başkanımız Zeynal Eroğlu  ve sendikamızın Gaziantep Temsilcisi Halil Gümüştekin de geceyi direnişteki işçilerle birlikte geçirdiler. İşçiler fabrika önünde davul zurnalar eşliğinde halaylar çekerek direnişlerini sürdürüyor. Eruslu Sağlık Ürünleri işçilerinin başlattığı eyleme bölgeden siyasi parti, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.

Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen başkanlığındaki sendika yöneticilerimiz işveren ile görüşerek işten çıkartılan dört işçinin işe alınmasını ve işyerinde sendikanın tanınmasını talep ettiler. Ancak işveren bu talebi kabul etmeyince görüşmeler kesildi.

Çalışanlara sonsuz saygı böyle mi olur?

Amacını, “Herkesin iyi bir hayata sahip olabilmesi için yenilikçi yaklaşımlardan ödün vermeksizin sürekli çalışarak üretmek” olarak belirleyen firma değerlerini ise yayınlarında ve web sitesinde şu ifadelerle kamuoyuna açıklıyor: “Değerlerimiz, üretim öncesinde ve üretim aşamasında hassas çevre duyarlılığı, çalışanlarımıza sonsuz saygı ve ürünlerimizin amacına uygun olarak en üst düzeyde insan sağlığı.” Aynı firma, üretim felsefesini ise kamuoyuna “Üretim felsefemiz: Güçlü bir sorumluluk duygusu” şeklinde açıklıyor.  Firma, “Eruslu Sağlık Ürünleri "Herkes için iyi bir hayat" sloganıyla, Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları üzerinde, 10 ülkede kullanıcılarıyla buluşmaktadır. Firma, uzun vadede hedefini ise sağlam ve kalıcı markalar yaratmak olarak belirliyor.

Eruslu Sağlık Ürünleri A.Ş işverenine soruyoruz:

Siz çalışanlarınıza sonsuz saygıyı, daha iyi çalışma ve yaşam koşullarına kavuşabilmek için tamamen yasal ve Anayasal haklarını kullanarak sendikamızda örgütlenen işçileri kışta-kıyamette kapı dışına koyarak mı gösteriyorsunuz? Sizin “Güçlü bir sorumluluk duygunuz”, hakkını arayan işçileri, o işçilerin ailelerini, çocuklarını açlığa mahkum etmek midir? Bu koşullarda mı sağlıklı ve kalıcı marklar yaratacaksınız? Sizin, “Herkes için iyi bir hayat” sloganınız, işçileri 12 saat çalıştırarak, onlara sefalet ücreti ödemek; işçiler de ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirmek için bir sendikada örgütlenince onları işten atmak için midir?

Petrol-İş, yasal ve Anayasal haklarını kullanarak sendikamızda örgütlenen Eruslu Sağlık Ürünleri A.Ş. işçilerini asla yalnız bırakmayacak, onların bu haklı mücadelelerini sonuna kadar destekleyecektir. Sendikamız asla mücadeleden vazgeçmeyecek ve bu işin takipçisi olacaktır. İşçilerin sendikamızdan zorla istifa ettirilerek, işverenin teşvikiyle bir başka sendikaya üye yaptırılmaya zorlanması nedeniyle de ayrıca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bu işyerinde Petrol-İş örgütlenirken, diğer bir sendikanın, Öz İplik - İş'in de buradaki örgütlenmenin kırılmasına hizmet eden bir politika izlemesini, Petrol-İş'e üye olan veya olmayan işçilerin Öz İplik-İş'e üye yapılmaya çalışılmasını da sendikal anlayışla, işçi sınıfı dayanışmasıyla, sınıf bilinciyle bağdaştıramıyor ve şiddetle kınıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı