• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ESKİ GENEL SEKRETERİMİZ ÖZKAL YİCİ'Yİ KAYBETTİK

Sendikamızda uzun yıllar uzman olarak çalışan, daha sonra Genel Sekreter Vekilliği görevine getirilen, 1968 yılında yapılan Temsilciler Meclisi'nde de Petrol-İş Genel Sekreterliğine seçilen ve bu görevi 1978 yılına kadar sürdüren Özkal Yici'yi 3 Temmuz, Salı günü kaybettik.

Basın Servisi
03.07.2012

Sendikamızda uzun yıllar uzman olarak çalışan, daha sonra Genel Sekreter Vekilliği görevine getirilen, 1968 yılında yapılan Temsilciler Meclisi'nde de Petrol-İş Genel Sekreterliğine seçilen ve bu görevi 1978 yılına kadar sürdüren Özkal Yici'yi 3 Temmuz 2012 tarihinde kaybettik.

Özkal Yici'nin cenazesi 4 Temmuz'da İstanbul – Gayrettepe Nimet Özden (Nimet Abla) Camii'nde kılınan öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi. Özkal Yici'ye Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, emek dostlarına başsağlığı diliyoruz. Örgütümüzün başı sağolsun.

1936 yılında İstanbul'da doğan Özkal Yici, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden yoğun sendikal faaliyetler nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. 1960'ların başında önce Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası'nın yayın organı İşçi Gücü Gazetesi'ni hazırlayarak sendikal harekete katıldı. Yici, ardından genç yaşta Petrol-İş Sendikası'nın Genel Sekreter Vekili olarak uzun yıllar işçi sınıfına hizmet verdi. Yici, Petrol-İş'in 1960'lı yıllarda yürüttüğü grevlerde önemli görevler üstlendi. Bunlar içinde özellikle Batman grevi anılmaya değerdir. 1968 yılında yapılan Temsilciler Meclisi'nde Petrol-İş Genel Sekreterliğine seçilen Yici, 1978 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Daha sonra da Genel Danışman olarak 1988 yılına kadar Petrol-İş'te görev yaptı.

1970'li yılların başlarında, Türk-İş içerisinde başlatılan Sosyal Demokrat Sendikacılık Hareketinin fikir mimarlarından birisi olarak misyon üstlenen Yici, 1961'de kurulan TİP'in ilk dönem üyelerinden biri olmuştu. 1980 sonrası kurulan SODEP'in kurucuları arasında yer aldı. 1989 seçimlerinde Şişli Belediye Meclis Üyeliğine seçildi ve bir süre bu görevi yürüttü. Yici, yakın dönemde kendisiyle yaptığmız bir röportajında şöyle diyordu:

“Petrol-İş benim için sadece bir görev yeri, ekmek parası için çalışılan bir işyeri olmadı. Aynı zamanda bir yaşam biçimi oldu. Orada evlendim. Orada çocuklarım oldu. Orada yaşlandım. 60 yılın yarıya yakınında, tam 27 yılında ben varım. Eşim yanlızca benimle değil, Petrol-İş'le de evlendi. Çocuklarım, sendikanın biçim verdiği bir aile yapısı içinde büyüdüler. Her zaman bir Petrol-İş'li sendikacı olmakla övündüm. Genç kuşaklar, sendikanın yeni üyeleri, şunu çok iyi bilmelidir; Petrol-İş sıradan bir sendika, sıradan bir sivil toplum örgütü değildir. Toplumsal yapının dinamiği, emekçinin umudu, demokrasi ve özgürlüklerin en büyük güvencesidir. Hiç kuşkum yok, sonuna kadar da öyle olacaktır. Petrol-İş üyeliği bir ayrıcalıktır.”

Petrol-İş Sendikası ve Türkiye sendikal hareketi, sendikal ve siyasal yaşamda önemli görevler üstlenen Özkal Yici'yi unutmayacaktır. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

 

 

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı