Filipinler'de yasa teklifi analık iznini 100 güne çıkarıyor

17.11.2015

10 Kasım günü Filipinler'de Temsilciler Meclisi'nin Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi, analık iznini 60 günden 100 güne çıkaran yasa teklifini oybirliğiyle onayladı.
Analık iznini 100 güne çıkaran yasa tasarısı, istihdam statüsüne ve medeni durumuna bakılmaksızın, hem kamu kesimindeki hem de özel kesimdeki gebe kadınları kapsıyor. Ayrıca bir de isteğe bağlı ücretsiz 30 günlük bir izin var.
Yasa tasarısı analığın korunmasını savunan çevreler açısından önemli bir adım. Filipinler Asya'da analık izni süresi en kısa olan ülkelerden biri.
Sendikalar ILO'nun 183 sayılı Analığın Korunması Sözleşmesi'nin onaylanması için 2000 yılından beri mücadele veriyor.
Senato'nun ve Temsilciler Meclisi'nin onaylamasından sonra, tasarı, Devlet Başkanı'nın onayına sunulacak ve yasalaşacak.

PANDEMİ FIRSATÇILIĞI YAPMAYIN KIDEM TAZMİNATI HAKKIMIZ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Dünya ve ülkemiz, pandemi nedeniyle olağanüstü koşullardan geçmektedir. Normalleşme adımlarının atılmaya başlanması, bu sürecin çalışma hayatında işçilere yaptığı olumsuz etkileri henüz ortadan kaldırmamıştır. Aksine normalleşme ile birlikte oluşan ortamda, bazı işverenlerin bu durumu fırsata çevirme niyetlerini ortaya koyduğuna tanık olunmaktadır. İşçilerin bazı kazanılmış haklarının geri alınması girişimlerine pandemi süreci bahane edilmektedir. Hükümetin henüz ayrıntılarını açıklamadığı İst...