• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Fosfat fabrikasına köylülerden çıplak protesto

24.11.2007

Bandırma' ya bağlı Sahil Yenice Köyünde kurulmak istenen fosfat fabrikası köylüler tarafından protesto edildi.

Işıl Grubuna bağlı şirket tarafından kurulmak istenen ''zenginleştirilmiş fosfat tesisi'' Türkiye'nin ceviz ihtiyacının % 85'ini karşılayan topraklar üzerine inşa edilmek isteniyor. Ayrıca şirket mermer arama ve işletme gibi gerekçelerle Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden Arama İşleri Genel Müdürlüğü'nden 4 adet 2. grup arama ruhsatı almasına rağmen köyde ''zenginleştirilmiş fosfat tesisi'' kurmak istenildiği ifade ediliyor.

Samet Düzkesen adına alınmış ruhsatlarda, vergi kaydının Karamürsel Vergi Dairesi olduğu ve adresin de Karamürsel olarak verildiği belirtilirken, aynı kayıtlarda Samet Düzkesen'in ''iş terki'' gözükmesinin dikkat çektiği ifade ediliyor. Açıklamalara göre Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlunun da şirket ortaklarından olduğu belirtiliyor.

Yaklaşık 700 köylü Oktay Konyar öncülüğünde eski stadyum önünden Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Köylü kadınlarının yöresel kıyafetleriyle, erkeklerin de üstü çıplak eylem yapmaları dikkat çekti.

Yürüyüş esnasında köylüler, sıksık ''Yenice'nin yolları şirkete kapalı'', ''Susma sustukça sıra sana gelecek'' sloganları atarak şirkete kırmızı kart çıkarttılar.

Köylüler, Cumhuriyet Meydanında beraberinde getirdikleri doğal ürünleri yiyerek adeta fabrikanın kurulmasıyla bu doğal ürünlerin bir daha yenilemeyeceği mesajı verdiler. Cumhuriyet Meydanından sonra köylüler tek sıra halinde Petrol-İş Bandırma Şubesine geldiler.

Burada köylüler adına konuşan Oktay Konyar, çocuklarına bırakacakları herşeyi ellerinden aldıklarını ifade ederek, “Türkiye'nin heryerini peşkeş çekmeye çalışıyorlar” dedi.

Konyar, hukuksuz bir eylemde bulunmadıklarını, sadece kendileri olana sahip çıktıklarını ifade etti.

Bandırma Demokrasi Platformu adına konuşan Petrol İş Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, bu bölgede kuzey rüzgarının hakim olduğunu ve fabrikanın çıkarttığı asit yağmurlarının tüm Bandırma'yı saracağını söyledi. Gökdeniz, “Fabrika için o kadar elverişli alan olmamasına rağmen Sahil Yenice Köyü'nün seçilmesi düşündürücüdür” dedi.

Gökdeniz, ayrıca köylülere seslenerek, “Bu mücadeleyi sizlerin zafere ulaştıracağına inanıyorum. Biz de Bandırma halkını bilinçlendireceğiz ve destekleyeceğiz” diye konuştu.

Daha sonra sözalan Sahil Yenice Köyü Muhtarı Yaşar Panç, köylerinde bu fabrikayı istemediklerini ve fabrikanın çevre kirliliğine neden olacağını belirtti. Panç, yetkililerin seslerine kulak vermesini söyleyerek çocuklarının geleceğini kimsenin karartmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

Köylüler, açılamaların ardından Sahil Yenice Köylüleri olarak referandum yapacaklarını belirttiler.