• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

GEBZE BAYER FABRİKASI İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SONA ERDİ

Bayer  Türkiye, çıkarttığı işçileri geri aldı

 

01.10.2004

Bayer  Türkiye, çıkarttığı işçileri geri aldı

 

Bayer Türk Gebze Fabrikası’ndaki Aspirin hammaddesi üretim bölümünü kapatmasını gerekçe göstererek, 14 işçiyi emekli eden, 6 işçiyi de işten çıkartan Bayer Türkiye, Petrol-İş’in direnişi karşısında  6 işçiyi Gebze Fabrikası’nın değişik bölümlerinde ve Topkapı’daki Bayer İlaç Fabrikası’nda istihdam etmek üzere geri aldı. Bunun üzerine Sendika eylemleri sona erdirdi.

 

 

Bayer Türk Gebze Fabrikası’ndaki Aspirin hammaddesi üretim bölümünü kapatmasını gerekçe göstererek, 14 işçiyi emekli eden, 6 işçiyi de işten çıkartan Bayer Türkiye, Petrol-İş üyesi işçilerin eylemlerinin dördüncü gününde geri adım atarak, çıkarttığı 6 işçiyi geri aldı. 

 

Petrol-İş Sendikası üyesi işçilerin, işten çıkartılan arkadaşları geri alınana kadar eylemleri sürdürme kararlılığı göstermesi üzerine, eylemlerin dördüncü gününde geri adım atan Bayer Türkiye işvereni, çıkarılan 6 işçiyi geri alarak bu işçilerden Y. Cengiz Bayboğa, Ayhan Öztürk, Resul Öztürk ve İsa Albayrak’ı Bayer Türk Gebze Fabrikası’nın değişik bölümlerinde, Can Çelik ve Şeref Bayhan’ı  da  Topkapı’daki Bayer İlaç Fabrikası’nda istihdam edecek.

 

Çıkartılan işçilerin geri alınması durumunda maliyetlerin  paylaşılacağını daha önceden işverene ve kamuoyuna  açıklayan Petrol-İş Sendikası, Bayer Türkiye işvereninin, yeniden işe alınan işçilerin iki fabrikanın değişik bölümlerinde, ancak üçüncü kademeden işe başlatılabileceği teklifini ise kabul ederek, eylemleri sona erdirdi. Kıdem ve ihbar tazminatları ödendikten sonra iş başı yaptırılan 6 işçi, üçüncü kademeden işe başladıkları için önceki aldıkları ücretlerden daha düşük bir ücretle istihdam edilecekler.