• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Gebze Şubemizde Kıdem Tazminatı Eylemleri

26.06.2020

Gebze Şubemizin örgütlü olduğu işyerlerinde kıdem tazminatı eylemleri başladı. Hükümetin yıllardır ısrarla gündeme getirdiği ve her seferinde “reform”, “isithdam kalkanı” gibi olumluluk içeren bir kavramla servis ettiği kıdem tazminatının fona devri konusu yeniden kamuoyunun gündeminde.

Petrol-İş Sendikası kıdem tazminatı konusu her gündeme geldiğinde, bu konu hakkındaki tutumunu yani işçilerin yıllar içerisinde emeğiyle biriktirdiği kıdem tazminatı hakkında herhangi bir geri gidişi kabul etmeyeceğini açıkça ifade etmiştir.

Gebze Şubemiz de örgütlü olduğu işyerlerinde kıdem tazminatı hakkına sahip çıkmak için 25 Haziran tarihinde eylemlere başladı. Vardiya çıkışlarında yürüyüş ve basın açıklaması şeklinde olan eylemlerimiz 26 Haziran Cuma günü(Bugün) de sürecek.

Her işyerinde etkin ve coşkulu bir şekilde yapılan eylemlerde, “Kıdem Tazminatıma Dokunma, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine Hayır” pankartı açan üyelerimiz, “Susma haykır, kıdem haktır”, “Çocuklara sözümüz tazminat kalacak” ve “Kıdeme dokunma greve gideriz” sloganlarını atarak, kararlılıklarını gösterdiler.

Eylemlerde yapılan açıklamada; Kıdem tazminatının emekçilerin en eski kazanımlarından biri olduğu ve zaman içerisinde bu kazanımın “işçinin yıpranma payı”, “eriyen gençliğinin karşılığı”, “işverenin ödemeyi sonraya bıraktığı on üçüncü ücreti” gibi benzetmelerin yapıldığının altı çizildi. Açıklamanın devamında hükümet tarafından kıdem tazminatı hakkını geriye götürecek bir düzenlemenin kabul edilemeyeceği, çünkü işçinin ihtiyacının fon değil güvence olduğu hep birlikte haykırıldı. Açıklamanın sonunda, kıdem tazminatının işçi sınıfının işyerinde tükettiği yaşamının birikimi olduğu ve emekçilerin hayatlarından kendilerine kaynak yaratmak isteyenlere karşı mücadelenin büyütüleceği vurgusu yapıldı.