• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mayıs ayı işgücü istatistikleri yayımlandı:

Gerçek İşsiz Sayısı 6 Milyona Yaklaşıyor

TÜİK'in yayımladığı mayıs ayı işgücü verilerine göre işsiz sayısı 2015 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 238 bin kişi artarak 2 milyon 789 bin kişi oldu. Resmi göstergelere yansımayan kesimler eklendiğinde ise işsiz sayısı 5 milyon 621 bine çıkıyor.

19.08.2015

TÜİK'in açıkladığı mayıs ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı yüzde 9,3 seviyesine yükselirken, tarım dışı işsizlik oranı 0,7 puanlık artış ile yüzde 11,4 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 17, 15-64 yaş grubunda ise bu oran yüzde 9,5 olarak gerçekleşti.

İstihdam oranı mevsim etkilerinden arındırıldığında düşüyor

Yine TÜİK'in verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre 534 bin kişi artarak 27 milyon 72 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile yüzde 46,9 oldu. Fakat bu oran mevsim etkilerinden arındırılmamış istihdamı yansıtıyor. Türkiye'de yaz aylarında istihdam edilen kişi sayısında yaşanan artış göz önüne alındığında  mevsimsel etkilerden arındırılmış işgücü istatistik hesaplamasına ihtiyaç duyuluyor. Nitekim TÜİK'in verilerine göre 2015 yılı Mayıs ayında 27 milyon 72 bin kişi olan mevsim etkilerinden arındırılmamış istihdam sayısı, mevsim etkilerinden arındırıldığında  26 milyon 615 bin kişiye düşüyor.

Gerçek işsizlik oranı yüzde 17,5

Bu tabloya resmi işsizlik göstergelerinde işsiz olarak değerlendirilmeyen kesimler ilave edildiğinde ise karşımıza çok daha farklı bir sonuç çıkıyor. Petrol-İş Sendikası Araştırma Servisi'nin iş bulmaktan ümidini kesenleri, iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, zamana bağlı eksik istihdam edilenleri ve mevsimlik çalışanları da işsiz sayısına eklenmesiyle elde ettiği gerçek işsizlik oranı 2015 Mayıs döneminde yüzde 17,5, işsiz sayısı ise 5 milyon 621 bine çıkıyor. 

Kadınların gerçek işsizlik oranı ile TÜİK'in verileri arasında çok daha büyük bir fark ortaya çıkıyor. TÜİK'in verilerine göre 2015 yılı Mayıs ayında kadınlarda işsizlik oranı 11,5, gerçek işsizlik oranı ise yüzde 24,4 oluyor.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı