TÜİK' in hesaplamaları ile işsizlik oranları düşüyor

Gerçek işsizlik oranı yüzde 18'in üzerinde

23.07.2014

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ilişkin işgücü ve işsizlik göstergelerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Nisan döneminde 2 milyon 579 bin kişi. İşsizlik oranı ise %9 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8,4, kadınlarda ise %10,2 olarak açıklandı. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı %10,8 olarak belirlendi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı %15,5 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran %9,1 olarak gerçekleşti.

Ancak TÜİK' in açıkladığı bu verilere resmi işsizlik göstergelerinin işsiz olarak değerlendirmediği kesimleri kattığımızda oranlar değişiyor.

Aralarında iş bulmaktan ümidini kesenlerin de olduğu, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, zamana bağlı eksik istihdam edilenler ve mevsimlik çalışanların da işsiz sayısına eklenmesiyle elde edilen geniş anlamda işsizlik rakamı 5 milyon 716 bin kişiye ulaşıyor. Resmi işsizlik göstergelerinin işsiz olarak değerlendirmediği kesimler göz önüne alınarak hesaplanan geniş (gerçek) işsizlik oranı ise Nisan'da yüzde 18,3 oluyor.

İşgücüne dahil olmayanların sayısına baktığımızda ise dikkat çeken nokta, kadınlarda 19 milyon 918, erkeklerde ise 8 milyon 105 bin olması oluyor. Arada bu kadar fark olması “ev işleri ile uğraşan erkek” kategorisinin olmamasından kaynaklanıyor.

TÜİK'in hesaplama yöntemi değişti, işsizlik düştü!

TÜİK, AB uyum çalışmaları doğrultusunda işsizlik göstergelerini içeren hanehalkı işgücü anketlerinde yöntemsel değişikliklere gitti. Böylece işsiz olarak değerlendirilmeyen kesimlerin dışında yeni hesaplama yöntemi de işsizlik oranını düşürüyor.  Eski seride 3 ay öncesine kadar iş arayanlar işsiz olarak tanımlanırken, yeni dönemde bu süre 1 aya indirildi. Ayrıca TÜİK, öncesinde aylık olarak ölçtüğü verileri, bundan böyle haftalık olarak ölçecek.

Şubat 2014'e ait verilerden başlayarak istihdam ve işsizlik göstergeleri, artık yeni bir veri serisi ile yayınlanmaya başlandı. Bu değişikliklerin bir bölümü bugüne kadar yapılan eleştirilerin bir kısmını karşılasa da, yeni bir dizi sorunu beraberinde getirdi. Çünkü yapılan değişikliklerin bir bölümü Türkiye'deki işgücü piyasasının yapısı düşünüldüğünde, alternatif göstergeler üretilmesini daha da zorunlu kılacak nitelikte.

Gerçek işsizlik oranları daha da yükselecek

Yeni seri ile ilk açıklanan Şubat 2014 işsizlik oranı, Ocak ayındaki %10,3 düzeyine göre düşüşle %10,2 olarak açıklandı. Önceki yılın aynı ayında işsizlik oranı %10,5 idi. Güncel işsiz sayısı 2 milyon 825 bin oldu. Ancak işsizlik rakamları, önceki ay dahil önceki verilerle karşılaştırılabilir olmaktan çıktı. TÜİK de bu gerçekten hareketle yeni seriye göre açıklamaya başladığı verileri bir yıl geriye kadar götürüp 2013 yılı verilerini yeniden hesapladı. Ortaya çıkan tablo, yeni veri serisine göre işsizlik oranlarının gözle görülür şekilde düşük çıkması oldu.

Örneğin, yeni seriye göre bir yıl önceki Şubat ayı işsizlik oranı %9,7 olarak açıklandı. Eski seriye göre bu rakam %10,5 idi. Yeni seri, işsizlik oranlarını aşağıya çekti. Yeni seriye göre geçen yıl işsizlik oranları hiç çift haneli rakamlara ulaşmadı.

Özellikle işsizlik tanımının değişmiş olmasıyla birlikte, işgücüne dahil olmayan nüfusta bir yükselme yaşandı. İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanlar gibi kategorilerdeki nüfus arttı. Artık geniş işsizlik (gerçek işsizlik) oranları önceki alternatif hesaplamalardan daha yüksek çıkacak.

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...