• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Küresel Sendikalar Kamboçya İşçilerinin Eylem Gününü Destekliyor

Giyim İşçileri 17 Eylül'de Eylemde

Bütün dünyada milyonlarca işçiyi temsil eden üç küresel sendika Kamboçyalı giyim işçilerinin ücretlerin artırılması talebini desteklemek için harekete geçiyor.

15.09.2014

IndustriALL Küresel Sendika, UNI Küresel Sendika ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Kamboçyalı giyim işçilerinin 17 Eylül'deki eylem gününe katılıyor. İşçiler 100 dolar olan asgari ücretin 177 dolara çıkarılmasını talep ediyor. 

Ekim başlarında, Çalışma İlişkileri Danışma Kurulu, tekstil sektöründeki işçilerle ilgili yeni asgari ücreti açıklayacak. Sektör ülkeye 5 milyar dolar gelir sağlıyor.
Bu kritik dönemde, IndustriALL, ITUC ve UNI, üye örgütleri küresel eylem gününe --Kamboçya elçilikleri önünde protestolar düzenleyerek ve elçiliğe protesto mektubu vererek-- katılmaya çağırdı. Üye örgütler, ayrıca, Kamboçya Başbakanı Hun Sen'e mektup da gönderebilecek.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:
“17 Eylül'deki küresel eylem günü, asgari ücret konusunda bütün dünyanın gözlerinin Kamboçya üzerinde olduğu yolunda sert bir uyarı olacak. Kamboçya, moda sektörü açısından önemli bir tedarikçi ülke konumunda ve gülünç denecek düzeydeki ücretler gösteriyor ki giyim işçileri sefalet içinde yaşıyor ve yaşamak için tükenircesine çalışmaya zorlanıyor. Kamboçya hükümetini işçilerin haklı taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz. Aksi takdirde, tedarikçi bir ülke olarak Kamboçya, markaların güvenini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.”

Sefalet ücretine son verilmeli

IndustriALL üyelerinin de aralarında bulunduğu tekstil sendikalarından oluşan ittifak, Kamboçya hükümeti için hazırlanan bir araştırmaya dayanarak, aylık asgari ücretin 177 dolar olması üzerinde anlaştı. Araştırmanın bulgularına göre, asgari ücretin ayda 157 ila 177 dolar arasında olması gerekiyor.

UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Philip Jennings bu konuda şöyle dedi: “Kamboçya şu iki seçenekle karşı karşıya: Ya sürdürülebilir, ahlak kurallarına uygun ve oyunu dürüstçe oynayan bir sanayiye sahip olma yoluna girecek ya da insani değerleri hiçe sayan kestirme yolu seçecektir. Tüketicilerden markalara kadar herkesin gözü Kamboçya'nın üzerinde. Kamboçya doğru olanı yapmalı asgari ücreti 177 dolara çıkarmalıdır.”

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun Genel Sekreteri Sharan Burrow ise şu açıklamayı yaptı:
“Tedarik zincirlerindeki işçilerin yoksullaştırılması küresel bir rezalettir. Kamboçya'da giyim işçilerinin emeği milyarlarca dolarlık bir sanayiyi besliyor. Buna karşılık işçilerin ücretleri ailelerinin zorunlu gıda ve barınma giderlerini bile karşılamaya yetmiyor. Ekonomi stratejisi sefalet ücreti anlayışına dayandığı sürece Kamboçya zerre kadar ilerlemeyecektir. Sendikaların insan onuruna yakışır ücret talebini kesinlikle destekliyoruz ve hükümeti hemen harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika