• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

GM Daewoo yasadışı kiralık işçi kullandığı için cezalandırıldı

Dış İlişkiler Servisi
14.03.2013

Kore Yüksek Mahkemesi, General Motors Daewoo'nun eski başkanını yasadışı kiralık işçi kullandığı gerekçesiyle para cezasına çarptırdı. Kararın emsal oluşturması bekleniyor.

Yüksek Mahkeme şirketin taşeronlardan kiraladığı işçileri yasaya aykırı olarak üretimde kullandığı yolunda bir karar verdi. Sektördeki güvencesiz işçileri örgütleyen IndustriALL üyesi Kore Metal İşçileri Sendikası'nın (KMWU) yoğun kampanyası üzerine, Yüksek Mahkeme 2010 yılında Hyundai'deki uygulamayı yasaya aykırı bulmuştu. Son verilen karar 2010'daki kazanımın devamı niteliğinde ve şirketin cezai sorumluluğunu kabul ederek para cezasına hükmediyor.

Çalışma Bakanlığı da, bir soruşturma sonrasında, perakende firması K-Mart'ın yasadışı kiralık işçi kullandığını tespit etti. Bu kararlar Güney Kore'de diğer şirketlerin bu alandaki yasadışı uygulamalarını engelleyecektir. Mahkeme, ayrıca, hem üretici şirketin hem de taşeron firmanın aynı derecede cezai sorumluluğu olduğuna karar verdi.
28 Şubat'ta Yüksek Mahkeme alt derece mahkemenin kararını onayladı. Mahkeme, Geçici Taşeron İşçilerinin Korunması Yasası'nı ihlalle suçlanan GM Daewoo Motors'un eski başkanı David Nick Reilly'nin 7 milyon Kore lirası (6.457 dolar) para cezası ödemesine karar vermişti. Aynı suçlardan yargılanan altı sanık daha 3 ila 4 milyon arasında para cezalarına çarptırıldı.

Güvencesiz işçiler düzenli istihdama tabi diğer işçi arkadaşlarının aldığı ücretin çok altında bir ücret alıyorlar ve ekonomi sarsıldığında işten ilk çıkarılan onlar oluyor. Kore'de çok sayıda güvencesiz işçi var. Bunların birçoğu ikinci kademe taşeronlar tarafından istihdam ediliyor.

Doğrudan üretim bantlarında kiralık işçi çalıştırılması yasak olmasına rağmen, sektördeki şirketler yasadaki boşluklardan yararlanarak taşeron kanalıyla yasadışı kiralık işçi kullanıyor. Yüksek Mahkeme'nin emsal oluşturacak kararıyla, bu uygulamanın değişmesi bekleniyor.