• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Goodyear Küresel Sendika Ağı Unite'ın Mücadelesini Destekliyor

16.11.2015

Bütün dünyadaki Goodyear çalışanlarını temsil eden sendika yöneticilerinin katılımıyla, Britanya'nın Birmingham şehrinde 2-3 Kasım günlerinde yapılan toplantıda, IndustriALL'un Goodyear küresel sendika ağı, küresel sendikal dayanışma kararlılığını bir kez daha vurguladı.
Birmingham toplantısı, Goodyear'ın İngiltere'deki Wolverhampton işyerini kapatma kararının gölgesinde yapıldı. Bu karar 300'ü aşkın işçiye ve yöre halkına yıkıcı bir darbe indirmiş olacak. İşyerindeki işçileri temsil eden IndustriALL Küresel Sendika üyesi Unite sendikası, geriye dönüşü olmayan fabrikayı kapatma kararı alınmadan önce bütün çözüm yollarının tüketilmiş olması gerektiğine inanıyor. Goodyear'ın Wolverhampton'la yaklaşık 90 yıldır ilişkisi var ve burası Goodyear'ın Kuzey Amerika dışındaki ilk işyeri.
Unite'ın West Midlands bölge sekreteri Gerard Coyne toplantıda konuştu ve kapatma kararı konusunda bilgi verdi. 
Unite sendikası Wolverhampton fabrikasının kapatılması konusunda Britanya'daki Goodyear Dunlop ile bir süredir görüşme halinde. Wolverhampton'da üretime son verme kararını inceleyip değerlendirmek üzere bağımsız bir araştırma yapıldı. Ne var ki şirket çözüm alternatifleriyle ilgili sorulara herhangi bir yanıt vermedi.
Küresel sendika ağı, Unite sendikasını ve onun Wolverhampton'daki üyelerini destekleyen bir açıklama yaptı. IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina ise Goodyear CEO'suna gönderdiği mektupta şöyle dedi:
“İşyerinin varlığını sürdürebileceğine kesinlikle inanıyoruz; bu nedenle, Goodyear'ı Wolverhampton'daki işyerinde üretimi sürdürmek üzere tüm yolları dikkatle incelemeye çağırıyoruz.”
Toplantı sırasında, Kolombiya'da toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle Goodyear işçilerinin süresiz greve çıktıkları haberi geldi.
Goodyear ağı şu açıklamayı yaptı: “Kolombiya'daki grevci Goodyear işçileriyle omuz omuza dayanışma içinde olan Küresel Sendika Ağı, Goodyear'ı, sendika üyelerinin taleplerine uygun bir çözüm bulmak amacıyla, SINTRAINCAPLA sendikasıyla görüşmeleri sürdürmek üzere iyiniyetle masaya oturmaya çağırıyor.”
Goodyear sendika ağının toplantısında, araba lastiği sektöründeki küresel trendler, Goodyear'ın ekonomik durumu, yatırımları ve istihdamı değerlendirildi. Katılımcılar dünyadaki Goodyear işletmelerinde sendikal durumla ilgili bilgi alışverişinde bulundular. Toplantının sonunda, Goodyear küresel ağı, eylem planını belirledi.
IndustriALL'un genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan, “Goodyear küresel sendika ağı Birmingham toplantısında kararlılığını bir kez daha gösterdi. Wolverhampton'daki kardeşlerimizle dayanışmamız sürecektir” dedi.
ABD'de Cleveland kentinde 1999'da düzenlenen bir konferansta, 16 ülkeden 100 sendika temsilcisiyle kurulan Goodyear küresel sendika ağı, bilgi ve deneyim alışverişinin yanı sıra, uluslararası dayanışma anlayışı çerçevesinde dayanışma ve destek eylemlerine öncelik veriyor.
Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika