• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İş ve Ekmek Mücadelesi Engellenemez!

GREV ANAYASAL BİR HAKTIR

Merkez Yönetim Kurulumuz metal işkolunda alınan grev erteleme kararlarına ilişkin bir basın açıklaması yayımladı.
 

23.01.2017

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu GE Grid Solution, ABB Elektrik, Schneider Enerji ve Schneider Elektrik işletmelerine bağlı fabrikalarda grup toplu sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine 20 Ocak Cuma günü 2.200 işçinin çıktığı grev, Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmiştir. 18 Ocak'ta ise yine aynı sendikanın Asil Çelik işyerinde çıkacağı grev ertelenmişti.

“Milli güvenlik” gerekçesiyle verilen bu grev erteleme kararları, OHAL döneminde emekçilerin hak mücadelesinin engellenmesine dönük son uygulamalar olmuştur.

Daha önce çıkarılan bir KHK ile 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu uyarınca belirlenen grev kapsamını genişleten hükümet, son kararlarla emekçilerin en temel haklarını kullanmasını engellemektedir.

2000'li yıllardan itibaren Bakanlar Kurulu kararlarıyla, örgütlü olduğumuz yerli lastik üreticisi Petlas işyeri de dahil olmak üzere farklı işkollarında yer alan çeşitli işyerlerinde grev erteleme kararı verilmiştir. Ülkemizde bu erteleme kararları, grevlerin fiilen yasaklanması ve işçinin en önemli hakkının gasp edilmesi anlamına gelmektedir. Grev hakkı olmadan toplu sözleşme hakkından da bahsedilemeyeceği açıktır.

Darbe girişimine ve teröre karşı ilan edilen OHAL'de ise en temel demokratik hakların kullanımına yönelen bu uygulamaların, teröre karşı verildiği belirtilen mücadeleyi de gölgeleyeceği bilinmelidir.

Grev erteleme kararı, sadece sermayenin çıkarlarını korumakta ve milyonlarca emekçinin alınteri döktüğü işyerlerinde hak mücadelesinin önüne set çekmektedir. Grev yasakları, işverenlere emeğin haklarını baskılamak için cesaret vermekte, işçileri ise ekmeğini büyütmek adına verdiği mücadelede Yüksek Hakem Kurulu'nun kararlarına mahkum etmektedir.

Evrensel ve anayasal bir hakkın kullanımını engelleyen bu karar kabul edilemez! İşçi sınıfının iş ve ekmek mücadelesinde en önemli silahı olan grevlerin, “milli güvenlik” gerekçesiyle yasaklanmasının hiçbir meşruluğu olamaz.

Metal işçilerinin haklı mücadelesinin yanındayız. Emekçilerin iş ve ekmek mücadelesi engellenemez.

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu