• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

DİRENİŞ 27 GÜNÜ GERİDE BIRAKTI:

Grev yasağını geri çekin, 305 çalışanı işe geri alın

Türk Hava Yolları’nda işten çıkarılan 305 Hava-İş üyesi  personel ve havacılık kolunda işçilerin grev yapmasını yasaklayan yasaya karşı Atatürk Havalimanı’nda 27 gündür eylem yapan Hava-İş Sendikası 24 Haziran'da bir basın açıklaması yaptı.

Basın Servisi
25.06.2012

Türk Hava Yolları’nda işten çıkarılan 305 Hava-İş üyesi  personel ve havacılık kolunda işçilerin grev yapmasını yasaklayan yasaya karşı Atatürk Havalimanı’nda 27 gündür eylem yapan Hava-İş Sendikası 24 Haziran'da bir basın açıklaması yaptı.

Hava-İş’in eylemi ve basın açıklamasına Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikalar, Uluslar arası İşçi Derneği (UİD), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da katıldı.

Basın açıklamasına Petrol-İş'ten Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Genel Yönetim Sekreterimiz Ahmet Kabaca, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Reşat Tüysüz, İstanbul 2 Nolu   Şube Başkan Yardımcısı Niyazi Recep Kethüda ile yönetici ve işyeri temsilcileri, Petrol-İş üyeleri katıldı.

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin’in küresel bir destek ve eylem kararı için yurtdışında bulunması nedeniyle katılmadığı açıklamayı Hava-İş Sendikası Teşkilatlanma Genel Sekreteri Kaya Sayın yaptı.

Sayın, “Bugün eylemin 27. günü. Bize destek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Mücadelemizden sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğiz. AK Parti iktidarı ve onların atadığı THY yönetiminin uygulamalarını kabul etmiyoruz. Bizler işçilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Dünyanın hiçbir tarafında havacılık kolunda görev yapan personelin grev yapması yasak değilken bizim ülkemizde bu yasak meclisten geçirildi ve Cumhurbaşkanı tarafından gece vaktinde onaylandı. Ertesi gün de resmi gazetede yani 3 Haziran’dan yayınlandı. Eğer yayınlanmamış olsaydı bizler 5 Haziran’da grev kararı alacaktık. Ancak şimdi süreç Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak. CHP'nin Anayasa Mahkemesi’ne yapacağı başvuru hazırlığı da sona ermiş durumda” dedi.

Atilay Ayçin’in uluslar arası boyutta eylem için destek aramakla meşgul olduğunu ve böylesine büyük bir eylemin an meselesi olduğunu sözlerine ekleyen Sayın; “Bu uygulamalar bizleri mücadelemizden vazgeçiremeyecek. Bu yönetim anlayışı işçilerin haklarını gasp ediyor. İnsanların çalışma saatleri kabul edilebilir gibi değil. Biz burada tekrar çağrıda bulunuyoruz. Bu yasağı geri çekin diyoruz” şeklinde konuştu.

Uçuş güvenliği ile ilgili olarak büyük sıkıntılar yaşandığını ve uçakların güvensiz bir şekilde uçtuğunu belirten Genel Sekreter Kaya Sayın; “Uçakların denetlenmesinden sorumlu birimler adeta ofislerden denetleme yapıyor. Uçaklar güvensiz uçuyor. Denetleme yapmakla ilgili görevleri olanlar görevlerini yapmıyorlar. Buradan haykırıyorum, yaşanacak ağır sonuçların sorumluları Ulaştırma Bakanı, Çalışma Bakanı, ve SHGM’dir. Çıkacak ağır sonuçlardan sonra Türk uçakları Amerika ve Avrupa’ya uçamaz hale gelecek. Ondan sonra da Açık Gökyüzü Anlaşmaları yaparak yabancı uyruklu havayolu şirketlerini uçuracaklar. Ayrıca uzun uçuş menzilli uçuş yapan uçakların pilotları da birer birer istifa ediyor. Onların yerine alınacak olanların boşluğu nasıl doldurulacak, çalışma şartları ve saatleri ne olacak? Halkımızı uyarıyorum” dedi.

Kaya Sayın’ın ardından görüşlerini aktaran CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da grevi yasaklayan yasanın kurallara aykırı olarak meclisten geçirildiğini ifade ederek; “Bu yasa iç tüzüğe göre komisyonlarca 48 saat öncesinden görüşülmesi gerekiyordu. Ancak yapılmadı. Biz bu yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak gereken tüm adımları atacağız” dedi.

SGBP Platformu Dönem Sözcüsü, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de yaptığı konuşmada Hava-İş üyesi çalışanların ve Hava-İş'in direneşini desteklediklerini belirterek, mücadelelerinde sonuna kadar yanlarında olacaklarını belirttti.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı