• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Greve, krizi fırsata çevirmek isteyen işveren sebep oldu

Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca: “Greve, krizi fırsata çevirmek isteyen işveren sebep oldu.”

24.04.2009

Toros Tarım İşyeri'nde grev 18. günündeyken, 24 Nisan 2009'da Petrol-İş Sendikası Toros Tarım Çalışanları Lokali'nde bir basın açıklaması yapan sendikamız Adana Şube Başkanı Ahmet KABACA, sendikanın işi masa bitirme gayretlerine rağmen işverenin uzlaşmaz tutumu nedeniyle bir sonuç alınamadığını söyledi.

Sözleşme taslağının  Türkiye'nin ve gübre sektörünün içinde bulunduğu durumu ve iş yerinin şartları göz önüne alınarak hazırlandığının altını çizen Kabaca  “İş verenin bitmek tükenmek bilmeyen kar hırsı bizleri greve çıkarttı. Bu greve ekonomik krizi fırsata çevirmek isteyen iş veren sebep olmuştur.” dedi.

Sendikalıya kriz, sendikasıza zam

İşverenin kendilerine dayattığı, iş yerlerinin sözleşmeleri ayrı ayrı olsun, kapsam maddesinde kapsam dışı sınırlandırma kaldırılsın,  her iki yılda ücret artışı olmasın, biçimindeki üç şartın “ greve çıkın” anlamına geldiğini belirten Kabaca  sözlerine şöyle devam etti: “Bir bu iş yerlerini biz birleştirmedik, kendileri birleştirdi, ayrı ayrı olacaktı neden birleştirdiniz? İki ekonomik kriz diyorsunuz parayla ilgisi olmayan ve yıllardır bulunan kapsam maddesini neden dayatıyorsunuz? Üç, sendikalı olmayan çalışanlarınıza %10' un üzerinde zam yapıyorsunuz, bize gelince mi kriz oluyor?” dedi.

Çiftçi kandırılıyor

İşverenin grevi kırmak için çeşitli yollara başvurduğunu söyleyen Kabaca, çiftçilere ve köylülere seslenerek “Toros Tarım gübreleri en kaliteli gübredir, markadır. Türk çiftçisi bizim ürettiğimiz gübreyi bilir ama şu an  grevdeyiz, Toros Gübre'de üretim yok, iş veren fason üretim ve ithal ettiği gübreyi Toros Tarım gübresiymiş gibi piyasaya sürmektedir. Çiftçi buna dikkat etsin, bayii buna dikkat etsin, biz Türk çiftçisinin zarar görmesini istemiyoruz.” dedi.

Grevin sadece Toros Tarım çalışanlarının değil Petrol-İş'in, Türkiye'deki tüm emekçilerin ve emek dostlarının grevi olduğunu belirten Kabaca, konuşmasını grev destek veren tüm  sendikalara, sivil toplum örgütlerine ve  basın mensuplarına teşekkür ederek bitirdi.