• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Guatemala'da Ternium sendikasının önemli zaferi

İşçiler açısından dünyanın en kötü ülkelerinden biri sayılan Guatemala'daki Ternium çelik fabrikasında işten atılan sendika yöneticilerinin örgütlenme hakkı için iki buçuk yıldır verdikleri mücadele zaferle sonuçlandı.

29.08.2014

Ternium'un birikmiş ücretlerini ödeyerek işçileri işe iade etmesini öngören mahkeme kararı üzerine, SITRATERNIUM sendikasının işten atılmış dokuz yöneticisi 22 Ağustos'ta işbaşı yaptı. İşçilere mahkeme görevlisi ile Guatemala'daki Birleşmiş Milletler ofisi personeli eşlik etti. İşten atılan işçilerden ikisi, isimlerinin yazımında hata yapılmış olması nedeniyle henüz işe dönmedi. Sendika hatanın düzeltilmesini ve işçilerin haklarına kavuşmasını bekliyor.

İşçiler haklarını savunmak için sendika kurunca 2012'de işten atılmışlardı. Şirket yönetimi işçilere istediği gibi davranabileceğini ve yasaların umurunda olmadığını uluorta söyleyip duruyordu. İşçilere hastalık izni vermiyor ve onları haftada yedi gün çalışmaya zorluyordu.

Son iki yılda sendika yöneticileri haklarını savunma mücadelesinde büyük zorluklar yaşadılar. IndustriALL üyesi FESTRAS'a bağlı Guatemala Ternium İşçileri Sendikası'nın (SITRATERNIUM) üyesi olan işçileri, Ternium sendika ağı ile ülke içinden ve dışından birçok sendika destekliyordu.

ITUC'un Mayıs 2014'te yayımladığı Küresel Haklar Endeksi'ne göre, Guatemala, işçiler açısından dünyanın en kötü ülkelerinden biri. İşçiler ülke yasalarında öngörülen hakları kullanamıyorlar ve hakları pervasızca çiğneniyor. Onlarca yıldır süren baskı nedeniyle, ülkedeki işçilerin yüzde 2'sinden azı sendikalı.

Latin Amerika'nın önde gelen çelik şirketi Ternium'un Arjantin, Meksika, Guatemala, Kolombiya ve ABD'de üretim merkezleri var. Şirket çelik ve katma değerli ürünler üretiyor.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı