• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güney Afrika Unilever İşçilerinin Dayanışma Eylemi

25.03.2013

Güney Afrika'da Kimya ve Enerji İşçileri Sendikası CEPPWAWU üyesi işçiler, işleri taşerona verilen Hollanda Unilever işçileriyle dayanışmak amacıyla, 15 ve 18 Mart günlerinde bir buçuk gün süreyle işi durdurdu.

Temizlik ve yemek tedariki, güvenlik ve resepsiyon işlerini yapan Hollandalı işçiler, FNV Bondgenoten sendikasının üyesi. Her iki ülkedeki sendika da IndustriALL Küresel Sendika'ya üye.

Gıda ve kimya devi Unilever'in 2012'de Sodexo ile imzaladığı anlaşmaya göre, şirketin fabrikada verdiği bir dizi hizmeti bundan böyle taşeron firma olarak Sodexo yerine getirecek.  Sodexo'ya devredilen Hollandalı işçilerin emeklilik hakları ve iş güvencesi dahil temel sosyal haklarının taşeron şirkette de sürmesi yolundaki taleplerini Unilever reddetti.

Güney Afrika'daki Kimya ve Enerji İşçileri Sendikası üyesi Unilever işçileri Boksburg'da 15 Mart'ta yarım gün, 18 Mart'ta ise bütün gün boyunca işi durdurarak Unilever yönetiminin FNV Bondgenoten sendikası ile makul bir devir anlaşması imzalamasını talep ettiler. 

Boksburg eyleminin bir diğer nedeni ise Unilever Boksburg yönetiminin uygulanmak üzere işçilere dayattığı bir anlaşma taslağı. Taslak iş sınıflandırmasında işçiler aleyhine ciddi değişiklikler içeriyor.

Unilever'deki bir CEPPWAWU temsilcisi şu açıklamayı yaptı:
“Dayanışma eylemi vesilesiyle, Güney Afrika'da karşı karşıya olduğumuz sorunlar nedeniyle gücümüzü ve birliğimizi de şirket yönetimine göstermek istedik. Şirketin yeniden yapılanma girişimleri çerçevesinde, eskiden beri aynı işi yapan işçilerin derece ve kademeleri düşürülmek suretiyle ücretleri kesilmek isteniyor.”
IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan küresel örgütün Boksburg işçilerinin grev eylemini desteklediğini ve bu eylemle dayanışma içinde olduğunu CEPPWAWU'ya iletti..

Unilever'in bütün dünyada kârları durmadan artıyor. Ne var ki şirket bütün dünyada sendikalara durmadan artan bir baskı uyguluyor. Uluslararası düzeydeki Unilever sendika ağı bu yeni saldırı dalgasına karşı durmak için kuruldu.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi