• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güney Afrika'da altın madencileri greve çıktı

IndustriALL Küresel Sendika'nın üyesi Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) Güney Afrika'da altın madeni sektöründe 3 Eylül'de süresiz grev başlattı. Grevci işçiler işverenlerin önerdiği çok düşük ücreti reddediyor ve insana yakışır bir ücret artışı talep ediyorlar.

06.09.2013

İşverenler ayda ancak 30 avroyu bulan, yüzde 6,5 düzeyinde bir artış önerdiler. NUM bunu köle ücreti diye niteleyerek reddetti. NUM yerüstünde ve açık maden işletmelerindeki madenciler için 230 avro, yeraltı madencileri için iseğ 300 avro istiyor. Bu ise sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 60 oranında bir artış anlamına geliyor. 
NUM'un ülke çapında bir sendikal eyleme girişmesinin nedeni, sektördeki işverenlerin altın madeni endüstrisindeki çalışma koşullarını değiştirme konusundaki kibirli tutumudur. NUM sözcüsü Leşiba Seşoka şöyle dedi: “Sektörün dümenini elinde tutanlar kendilerini sürekli ödüllendiriyorlar. Gold Fields şirketinin tepe yönetisi geçen yıl 4,5 milyon avro aldı.”

Ulusal Maden İşçileri Sendikası NUM bu konuda yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi: “Maden işçileri grev eylemini talepleri karşılanana kadar sürdürecekler. Sendika işverenlerin yüzde 6,5 düzeyindeki teklifte direten kibirli tavrını gözledi. NUM ise insana yakışır bir ücret talebinde kararlıdır. Bu durumda, Carletonville ve Gauteng sokakları hareketlenecek.”

Genel Sekreter Jyrki Raina, “IndustriALL Küresel Sendika NUM'un meşru taleplerini tümüyle destekliyor” dedi ve ekledi: “Bütün dünyada, özellikle maden endüstrisindeki sendikalarımız bu  önemli grevde NUM ile omuz omuzadır.”

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi