• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Güney Afrika'da platin işçileri yürüdü

Güney Afrika'da Ulusal Maden İşçileri Sendikası'nın (NUM) 2.000'den fazla üyesi 13 Ekim 2012 günü Impala Platinum şirketinin Johannesburg'daki genel merkezine yürüdü.

22.10.2012

Güney Afrika'da Ulusal Maden İşçileri Sendikası'nın (NUM) 2.000'den fazla üyesi 13 Ekim 2012 günü Impala Platinum şirketinin Johannesburg'daki genel merkezine yürüdü. Yürüyüşçüler sendikaya uygulanan sistemli baskıyı ve toplu sözleşme sisteminin tahribini protesto ediyorlardı.

Ocak 2012'de, Impala Platinum işçileri, tek taraflı bir kararla bazı işçilerin ücretlerini yüzde 18 artıran şirketi protesto etmek için direniş/grev başlattılar. Bu ücret artışları toplu sözleşme sistemi dışında ve NUM'un katılımı olmadan yapılmıştı. Altı hafta süren direniş/grev, NUM'la yapılan müzakereler sonucunda, herkese yüzde 18 oranında ücret artışı getiren bir anlaşmayla sona ermişti.

Ne var ki, Impala Platinum'un başlattığı gelişme, öbür şirketlerdeki maden işçilerinin toplu sözleşme süreci dışında taleplerde bulunmasına ve maden şirketlerine bu yönde baskı yapmasına yol açtı. Lonmin grevinin ve şimdiye kadar en az 70 kişinin canına mal olan sonraki gelişmelerin ardında da bu süreç yatıyor.
Burada şu iki güç devredeydi: pay kapmak için pusuya yatmış rakip bir sendika ve fırsatçı bir tutum gözeten maden şirketleri. Maden şirketleri, NUM sözcüsü Lesiba Seşoko'nun deyimiyle, “işçilerin sendikaya güvenini sarsmak için sistemli bir böl-yönet taktiği izliyordu”.

Bu iki güç Impala Platinum'da dizginsiz bir şekilde uygulanan şiddet ve gözdağı ortamından cesaret buluyordu. Seşoko durumu şöyle özetliyor: “Impala şiddetin üstesinden gelmek için hiçbir şey yapmadı, hatta işçilerin işe tabanca ve başka silahlarla gelmesine göz yumdu. Impala'daki NUM ofisimiz Ocak'ta şiddet kullanılarak kapatıldı ve hâlâ kapalı. Üstelik Impala faillere karşı herhangi bir disiplin önlemi almadı.” NUM, Impala Platinum'da şiddet ve gözdağı ortamına son verecek güvenlik önlemlerinin derhal alınmasını ve NUM ofislerinin yeniden açılmasını talep ediyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika