Petrol-İş 1 Mayıs'ta Çanakkale'deydi

Haklarımıza Sahip Çıkmak İçin Alanlardaydık

Petrol-İş 1 Mayıs'ta Genel Merkez düzeyinde ve Marmara Bölgesi Şubeleriyle Çanakkale'de Türk-İş'in düzenlediği mitinge katıldı.

02.05.2016

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla büyük bir coşkuyla kutlandı. Petrol-İş Sendikası, Konfedarasyonumuz Türk-İş'in  ülkemizin içinde bulunduğu durum nedeniyle aldığı karar doğrultusunda  bu yıl 1 Mayıs'ta 250 bin şehidimizin yattığı Çanakkale'deydi.

Petrol-İş'ten Kitlesel 1 Mayıs Korteji

Sabah 9.00' da Salı Pazar'ında bir araya gelen Petrol-İş merkez yöneticilerimiz, şube başkanlarımız, temsilcilerimiz ve üyelerimiz saat 9.30'dan itibaren yürüyüşe geçti. Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova ve Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut da Çanakkale'deydi.

Bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına Marmara Bölgesi'nden gelen şubeleriyle kitlesel bir biçimde katılan Petrol-İş Sendikası'nı, merkez yönetim düzeyinde  Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar, Genel Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova ve Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut temsil ettiler.
Sendikamız Merkez Denetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Kahyaoğlu'nun da yer aldığı etkinlikte Bursa, Düzce, Bandırma, Kocaeli, İstanbul 1 Nolu, İstanbul 2 Nolu Şube Başkanlarımız, Şube Başkan Yardımcılarımız ve şube üyelerimiz de yerlerini aldılar. Coşkulu ve kitlesel bir kortej oluşturan Petrol-İş üyeleri, bu İşçi Bayramı'nı davul ve zurna ile değil, şehitlerimizi anarak kutladı.

Çanakkale'deki 1 Mayıs kutlamasına Türk-İş'e bağlı sendikalardan yoğun katılım sağlanırken yürüyüş esnasında korteje yöresel halk kıyafetleri giymiş gençler, Çanakkale ruhunu temsilen askerler ve Mehter Takımı eşlik etti.

En önde Türk-İş'e bağlı tüm sendikaların genel başkanlarının aralarında Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar'ın bulunduğu kortej ile Kordon'a kadar yapılan yürüyüşün ardından saat 10.30'da iskeledeki miting meydanına ulaşıldı. Kordon'da yer alan Piri Reis Müzesi önüne büyük bir platform kuruldu. 20 bine yakın işçi bu alanda bir araya geldi. Kortejin alana ulaşmasının ardından Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar açılış konuşmasını yaptı. Alemdar'dan sonra ise Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak konuştu. On binlerce emekçiye seslenen Kavlak, konuşmasında Çanakkale’de verilen şanlı direnişe değinerek, Türk işçi hareketinin de verdiği mücadelelerden zaferle ayrılacağını ifade etti.

“Teröre Rağmen Alanlardayız”

Daha sonra Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay alandaki işçilere hitap etti. Türkiye’de yaşanan terör olaylarına rağmen işçilerin alanlara çıktığını söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Geçen hafta Çanakkale Kara savaşının 101. yıldönümüydü. 253 bin şehidimiz karşıki topraklarda yatıyor. Her gün ortalama 6 askerin şehit olduğu bir ülkedeyiz. Şu anda Çanakkale Savaşı hâlâ devam ediyor. Katiller bugün Gaziantep’te polislerimizi ve sivil vatandaşlarımızı şehit ettiler. Ayrıca katiller bugün 3 askerimizi şehit ettiler. Dışarıdaki insanlar, hainlerle beraber ülkeyi karıştırmaya devam ediyorlar. Vatan yoksa, ülke yoksa, sendika da yok, parti de yok, dernek de yok, oda da yok. Yaşamak yok. Buradan Türkiye’ye sesleniyorum, hainlere sesleniyorum, onun ağa babalarına sesleniyorum; aklınızı başınıza alın. Ülkemizi karıştırmayın, ülkemizi bölmeye gayret etmeyin. Bundan 100 sene evvel dedelerimiz buna fırsat vermedi. Biz de vermeyiz, Türk-İş buna izin vermez.” dedi.

“Esnek Çalışma ve Kiralık İşçilik Düzenlemesinden Vazgeçin”

Konuşmasında kıdem tazminatı konusuna da değinen Atalay, "Özellikle her sene ülkenin gündemine getiriliyor. Bu alanda bulunanlar en fazla ortalama 2 bin TL ücret alıyor. 30 sene sonra aldığı tazminat 80 bin lira. 2 bin liradan 2 lira para biriktirme imkanımız yok. 80 bin liranın çok olduğunu söyleyenlere, kıdem tazminatımıza göz dikenlere buradan Çanakkale Meydanı'ndan sesleniyorum; yapamazsınız, yaptırmayız! Özellikle buradan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sesleniyorum. İki de bir televizyonlara çıkıp moralimizi bozmayın. İşyerinde verimimiz düşüyor, evimizde ailemizde huzurumuz kaçıyor. Sayın Şimşek, huzurunu bozarız. Esnek çalışma diye bir şey çıkardılar. Kiralık işçi diyorlar, adı bile kötü. Kiralık siyasetçi, kiralık vatandaş, böyle bir söylem olur mu? Bununla ilgili ülkeyi yönetenlere 3 aydır Türk-İş yönetimi ve sizler illerinizde de alanlarda anlattınız. Bundan vazgeçin. Kiralık işçilik olmaz. Esnek çalışma olmaz. Dünya bundan vazgeçiyor. Bir an önce bundan vazgeçin. Esnek çalışmayla ilgili de huzurumuzu bozmayın. Taşeronla ilgili 720 bin arkadaşımızın tamamının kadroya geçeceği söylendi. Ama ardından yapılan açıklamalar morallerimizi bozuyor.  Türk-İş’in taleplerine kulak verin. İşçi ile oynamayın, emekliler ile oynamayın. Dar gelirli vatandaşla oynamayın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Atalay ve aralarında Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar'ın da bulunduğu sendika başkanları ile birlikte işçilere karanfil dağıttı. Ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinlikleri sona erdi ve alandan çıkan işçilere, Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçiğin yemeği olan kırık buğday çorbası ikram edildi.