• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Honda Meksika'da misilleme ve işten atmalar

Honda Meksika, kendi kurdurduğu sarı sendika SETEAMI ile birlikte, işyeri sözleşmesini çiğnedi ve işçilere gözdağı vermek için beş işçiyi işten attı.

Dış İlişkiler Servisi
10.05.2013

Honda beş işçiyi 7 Mayıs günü işten attı. İşten atılanların hepsi, şirketin kâr payı ödemeyi reddetmesi üzerine işçilerin yüzde 90'ının 16-18 Nisan'da işi durdurmasıyla oluşan uyuşmazlığı çözmek için görüşmeleri yürüten komitenin üyesiydi.

Üçlü görüşmeler sonucunda varılan anlaşma şu noktaları içeriyordu:

• Hemen işbaşı yapılması. 

• 16, 17 ve 18 Nisan 2013 günlerinde işe gelinmemesi nedeniyle ücretlerin kesilmemesi. 

• Bu anlaşmaya uyan grevci işçilere misilleme uygulanmaması.

• Şirket ile işçiler arasındaki ilişkilerin sürdürülmesi.

• Anlaşma koşullarının üçüncü kişilere açıklanmaması konusunda her iki taraf mutabakata varmıştır.

Honda Meksika işçilerinin sendikası STUHM şu açıklamayı yaptı: “Şirketin eylemlere doğrudan katılan işçileri işten atmakla dürüst davranmadığı açıktır. Şirket, işçileri kendi seçtikleri sendikada örgütlenmekten caydırmak ve örgütlenmek isteyen bütün Honda işçilerine gözdağı vermek için böyle davrandı.”

STUHM, anlaşmanın hazırlanmasına katılan federal ve yerel makamları uyuşmazlığa müdahale etmeye ve şirketin anlaşmadaki taahhütlerine uymasını sağlamaya çağırdı.
8 Mayıs günü düzenlenen bir basın toplantısında, STUHM temsilcileri şirkette olup bitenleri açıkladılar ve işten atılan beş işçinin iş sözleşmelerinin haksız feshini kabul etmemeye kararlı ve işe dönmeye hazır olduğunu vurguladılar.

IndustriALL, meşru haklarını savunmak için eylem yapan işçileri Honda'nın cezalandırma ve seçtikleri sendikada örgütlenmekten caydırma kastının açık olduğuna inanıyor.
IndustriALL, Honda işçileriyle dayanışmasını dile getirmek ve üçlü görüşmelerden sonra imzalanan anlaşmaya şirketin tümüyle uymasını talep etmek için Honda Meksika işçilerinin sendikasına (STUHM) bir mektup gönderdi.  Mektupta IndustriALL'un sendikanın taleplerini desteklediği belirtiliyor, şirket greve katılan işçilere misilleme uygulamama taahhüdüne uymaya çağrılıyor ve Honda'nın işten atılan beş işçiyi derhal işe iade etmesi talep ediliyor.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi