• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hükümetin eli cebimizde

Yaklaşık iki aydır süren 2012 bütçe görüşmeleri sona erdi. Hükümet, önümüzdeki yıl için 350 milyarı aşan bir bütçe hazırladı. Bu bütçenin gelir kalemlerine bakınca şu tespiti yapmak hiç abartı sayılmaz: Önümüzdeki yıl hükümetin eli cebimizden hiç çıkmayacak.

BÜLENT FALAKAOĞLU/EVRENSEL GAZETESİ
22.12.2011

Hükümet bütçede 329 milyar lira gelir öngörüyor. Peki, hükümet bu geliri nasıl etmeyi düşünüyor? Yüzde 85’ini toplayacağı vergilerden… Hükümet 277,7 milyar TL’lik vergi toplamayı öngörüyor. Bu rakam 2011 yılı hedefine göre yüzde 19 oranında daha büyük bir hedef demek. Gerçi geçen yıl hükümet hedeflediğinden daha çok vergi toplamayı başardı.

İthalatın beklenenden çok olmasının, ithalattan alınan vergiyi bir hayli artırması, tüketimin yüksek olması vb. etkiler sonucu 2011 yılı sonunda öngörülenden 5,5 milyar lira daha fazla vergi toplaması bekleniyor.

Tekrar önümüzdeki yıla dönelim ve şu kritik soruyu soralım: Hükümet bu 277 milyar TL’lik vergiyi kimden toplayacak? Geliri olandan geliri ölçüsünde vergi alarak mı? Yoksa KDV, ÖTV gibi zengin fakir farkı gözetmeden herkesten eşit oranda toplanan dolaylı vergilerle mi?

Vergilerin yüzde 67’si halkın harcamalarından (KDV +ÖTV gibi vergilerden) yani dolaylı vergilerden toplamayı hedefliyor. Verginin sadece yüzde 33’ü gelirden yani doğrudan vergi olarak alınacak (81milyarlık doğrudan vergi öngörülüyor).

devamı için: