...

ICEM Eski Genel Sekreteri Fred Higgs'i kaybettik

IndustriALL Küresel Sendika, 15 Mart Pazar günü 68 yaşında ölen küresel sendikal hareketin eski yöneticilerinden Fred Higgs'in yasını tutuyor.

18.03.2015

Fred 1999'da IndustriALL'un kurucu örgütlerinden Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Uluslararası Federasyonu'nun (ICEM) genel sekreteri seçildi. 2003'te yeniden seçilen Higgs 2006'da emekli olana kadar hizmet verdi.

Fred Higgs 1967 yılında Britanya'daki Taşımacılık ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası'na (T&G) katıldı ve 11 yıl sendikanın işyeri temsilciliğini yaptı. 1979'da sendikanın tam gün kadrosunda çalışmaya başladı. Daha sonra sendikada kimya, petrol ve lastik sektörlerinden sorumlu Ulusal Sekreter oldu. 1990'larda ICEM'in ve EMCEF'in başkan yardımcılığını üstlendi.

Güney Afrika'daki ırkçı rejime karşı mücadeleye, Kolombiya, Filistin ve diğer ülkelerdeki işçilerle dayanışma kampanyalarına aktif bir destek verdi.

İş sağlığı ve güvenliği konusu, eşitlik ve kadın hakları için mücadele Fred'in çalışmalarında önemli bir yer tutuyordu.

Onun genel sekreterliği döneminde ICEM küresel çerçeve sözleşmeler alanında önemli bir ilerleme kaydetti.

2007 yılında, küresel ve ulusal sendikal alandaki başarılarından ötürü, Britanya Taşımacılık ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası'nın (T&G) en yüksek ödülü olan Altın Madalya ödülünü aldı.

2006 yılında bir çeşit akciğer zarı hastalığı olan “plevral plak” teşhisi kondu. Bu hastalığa, 1960'larda Londra'da Chloride Battery adlı fabrikada çalışırken asbeste maruz kalması yol açmıştı.

IndustriALL Genel Sekreteri Jyrki Raina Fred Higgs'in ölümü nedeniyle şöyle dedi:

“1980'lerin sonlarında Fred'le birlikte çalıştım. Sendikacı olarak profesyonelliğine saygı duyardım. İş sağlığı ve güvenliği ve toplu sözleşme alanlarında ciddi bir birikimi, olağanüstü bir müzakere becerisi vardı. Kendine has kahkahası hâlâ kulaklarımda.”