• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ICEM fesih kongresi yapıldı

Uluslar arası Kimya Enerji Maden ve Genel  İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM’in fesih kongresi  18 Haziran 2012 tarihinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da  ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda’nın açış konuşması ile başladı.

18.06.2012

Uluslar arası Kimya Enerji Maden ve Genel  İşçi Sendikaları Federasyonu ICEM’in fesih kongresi  18 Haziran 2012 tarihinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da  ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda’nın açış konuşması ile başladı. Genel Sekreter Manfred Warda’dan sonra söz alan  ICEM Başkanı Senzeni  Zokwana’da bir konuşma yaptı. Zokwana’nın konuşmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

ICEM’in fesih kongresine ICEM üyesi onlarca sendikadan yüzlerce delege katıldı. Kongrenin açılışından sonra kongre içtüzüğü onaylandı. Kongre divanının onaylanmasından sonra gündem kabul edildi. Yeni üyeliklerin onaylanması ve üyelikten çıkarmaların tamamlanmasından sonra sekretarya raporunun okunup kabul edilmesine geçildi.

Genel Sekreter Manfred Warda Arjantin’in Buenos Aires kentinde yapılan son Genel Kuruldan bu yana ICEM faaliyetlerini özetleyerek sundu. Warda raporda özellikle Kolombiya’daki sendikal hak ihlallerinden bahsederek bu hak ihlallerine karşı gösterilen dayanışmanın altını çizdi. Yine Meksika hükümetinin Los Mineros sendikasına saldırısı ve buna karşı gerçekleştirilen ICEM dayanışma eylemlerine değindi. Warda konuşmasında Türkiye’deki sendikal mevzuatın geriliğinden ve yeni çıkarılmaya çalışılan mevzuatın yetersizliğinden bahsetti. Şirketlerin sendikal haklar açısından çok geri olan mevcut yasayı bile çiğnediklerinin altını çizen Warda, kongrede dikkatleri Türkiye’deki hak ihlallerine çekti.

Manfred Warda daha sonra Afrika, Asya ve Ortadoğu’daki sendikal hak ihlallerine karşı ICEM’in örgütlediği dayanışma faaliyetlerini özetledi. Warda konuşmasında işçi haklarını ihlal eden Rio Tinto işletmesinin Londra Olimpiyatlarının madalya sağlayıcısı olmasını da utanç verici bularak eleştirdi. Sekretarya raporu oybirliği ile kabul edildi.
Daha sonra mali rapor gündeme alındı. Mali raporun sunumu ve kabul edilmesinden sonra ICEM tüzüğünün değiştirilerek IndustriALL Küresel Sanayi Federasyonuna uygun hale getirilmesi doğrultusunda çalışmalarını yürüten Kongre ilgili değişiklikleri kabul etti.

ICEM Fesih kongresi yeni kurulacak IndustriALL Küresel Sanayi Federasyonu yönetimine ICEM Başkanı Senzeni Zokwanayı başkan yardımcısı, ICEM Endüstri İlişkileri Sorumlusu Kemal Özkan’ı ise genel sekreter yardımcısı olarak önerme kararı aldı.

Dilek ve önerilerden sonra  bir konuşma yapan ICEM Başkanı Senzeni Zokwana bu kongre ile ICEM’in sona ermediğini, aksine yeni bir başlangıç yaptığını belirtti. Zokwana’dan sonra söz alan Genel Sekreter Manfred Warda ise ICEM çalışmalarına bugüne  kadar katkısı olan yönetim ve personele teşekkür ederek fesih kongresini sonlandırdı.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi