• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İlaç İşkolu Sendikaları Küresel Ağ Toplantısı Sendikamız Genel Merkezinde Yapıldı

25 Haziran Salı günü dünyanın birçok ülkesinden ilaç işkolunda örgütlü sendika temsilcileri Petrol-İş Genel Merkezinde biraraya geldiler. Bir gün süren toplantıda katılımcılar deneyim, dayanışma ve mücadele pratiklerini paylaşma fırsatı buldu.

25.06.2019

25 Haziran 2019 tarihinde sendikamız genel merkezinde IndustriALL Küresel Sendika, İlaç İşkolu Sendikaları Küresel Ağ toplantısı yapıldı. Bilindiği üzere Petrol-İş Sendikası genel merkezinde 25-27 Haziran tarihleri arasında IndustriALL tarafından organize edilen uluslararası toplantılar zinciri yapılacak.

26-27 Haziran tarihleri yapılacak olan Dünya Kimya Konferasından önce, 25 Haziran tarihinde sendikamız genel merkezinde aynı saatlerde başlayan İlaç İşkolu Sendikaları Küresel Ağı Toplantısı  ve BASF Sendika Temsilcileri Global Toplantısı yapıldı.

İlaç Ağı toplantısı saat 09.30’da başladı. Yaklaşık 100 kişinin katılımcı olduğu toplantıda, dünyanın birçok ülkesinden sendikacılar ve temsilciler katıldı. İki senede bir organize edilen ve en son iki yıl önce Japonya’da yapılan İlaç Ağı Toplantısına sendikamızın örgütlü olduğu Mefar, Novartis, Sandoz ve Sanofi ilaç işyerleri temsilcileri de katıldı.

Toplantının ilk oturumu, giriş oturumu şeklinde olup, oturum konuşmacıları gün boyu tartışılacak konular hakkında bir çerçeve konuşması yaptılar..

Toplantının açılış konuşmasını IndustriALL Küresel Sendika İlaç İşkolu Sendikaları Küresel Ağı Başkanı Masato Shinohara yaptı. Masato Shinohara konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Konuşmasının devamında Shinohara, böyle bir ağın oluşturulmasının sebebini küresel örgütlülük zinciri kurmakla ilişkili olduğunu belirterek, toplantının ilaç sektöründe çalışan herkes için deneyimlerini paylaşma, ortak hareket edebilme kapasitesini arttırmaya aracı olması temmennisinde bulundu.

Toplantının ikinci konuşmasını Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar yaptı. Ali Ufuk Yaşar, İstanbulda, Petrol-İş Sendikası ev sahipliğinde böyle bir toplantının yapılmasının Petrol-İş için övünç ve mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. İşçi haklarında küresel çapta geriye gidişin olduğu, sermayenin ucuz iş gücü talebinin tavan yaptığı, iş cinayetlerinin her geçen gün daha da arttığını belirten Genel Başkan, biraraya gelmenin, dayanışmanın yükseltilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Sendikaların sosyal adeletin sağlanmasının, demokrasinin bir aracı olduğunu belirten Yaşar, konuşmasını başarılı bir toplantı geçirilmesi dileğiyle sonlandırdı.

Açılış oturumunun üçüncü konuşmasını ise Lastik-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu üyesi Ali Öztürk yaptı. Ali Öztürk, Türkiye’de ilaç işkolu çalışanları arasında örgütlülük oranının düşük olduğunu, bu sahada yapılan örgütlenme hamlelerinin de sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunlarındaki zorluklar sebebiyle güçleştirdiğine dikkat çekti.

Bu oturumdaki son konuşmacı ise IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’dı. Özkan konuşmasında, IndustriALL Küresel İlaç Ağı’nın oldukça güçlü olduğunu belirtti. Geleneksel olarak ilaç işkolunun kimya işkolundan farklı dinamiklere sahip olduğunu belirten Özkan, bu sebeple kimya işkolundan ayrı böyle bir toplantı örgütlendiğini belirtti.

Kemal Özkan konuşmasında geçtiğimiz günlerde yapılan ILO’nun 100. yıl oturumu ve oradan alınan kararlar ve imzalanan sözleşmelere de değindi.

Kemal Özkan konuşmasınının devamını dört başlık altında yaptı. İlk başlıkta dünya ekonomisine ilişkin genel değerledirme yaptıktan sonra ikinci başlıkta, ilaç ve sağlık sektörünün yapısı ve bu hizmetlerin erişimine dair grafiklerle desteklenmiş ayrıntılı bilgiler aktardı. Üçüncü başlıkta ilaç sektöründeki dijitalleşmenin hem üretim hem de satış alanında ciddi değişimlere sebebiyet verdiğini belirten Özkan, son başlıkta ise sektörün istihdam yapısı ve sendikaların pozisyonlarını ayrıntılı bir şekilde değerlendirdi.

Toplam altı oturumdan oluşan toplantı, farklı ülkelerden gelen katılımcıların sunumlarıyla devam etti.

Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar'ın açış konuşması video görüntüsü